Annons

Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”

Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital
Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital
Nordic Capital har sålt betalbolaget Bambora för drygt 14 miljarder kronor. ”Vi har fått ett bra pris naturligtvis”, säger riskkapitalbolagets partner Fredrik Näslund till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagen kom nyheten att det svenska betalbolaget Bambora säljs till den franska betalaktören Ingenico Group för drygt 14 miljarder kronor.

Bolaget startades för mindre än tre år sedan på initiativ av riskkapitalbolaget Nordic Capital och Johan Tjärnberg, som tidigare drivit upp och sålt betalbolaget Point.

Läs mer: Bambora säljs för 14 miljarder till fransk jätte

Fredrik Näslund är partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora, han kallar betalbolagets resa för ”fantastisk”. Den började med att bolaget lyckades övertyga SEB att sälja sitt kortbolag Euroline, eftersom det inte tillhörde bankens kärnverksamhet.

”Tekniken var i världsklass och med det som bas kunde vi lägga till ett erbjudande direkt till slutkunden. Vi förvärvade ytterligare ny teknik som var i framkant mot kunderna, rekryterade en ny ledning och byggde ett huvudkontor i Stockholm. Nordic Capital har byggt bolaget från grunden”, säger Fredrik Näslund till Di Digital.

Fredrik Näslund vill inte berätta vilken avkastning Nordic Capital fick på affären. Men affärstidningen Financial Times uppskattar att Nordic Capital fick fem gånger pengarna.

Varför säljer ni nu?

”Nordic Capital har fått ett bra pris naturligtvis. Jag tror starkt på det här bolaget. Det är en fantastisk svensk teknologi i grunden liksom en duktig ledning och personal. Men det är en avvägning man får göra. Nordic Capital hade gärna ägt Bambora längre”, säger Fredrik Näslund och fortsätter: 

Å andra sidan har vi en köpare som visat stor ödmjukhet och vill fortsätta utveckla bolaget. Ingenico är ännu mer globala och finns på ännu fler marknader, och ser framför sig att de kan öka Bamboras tillväxt. Det blir ett bra hem för Bambora.”

Läs även: Så byggde Nordic Capital ett techbolag från grunden

Vad vill köparen åt?

”Bambora växer idag med cirka 30 procent organiskt och har en otrolig kultur och framåtanda. Dessutom vill Ingenico transformera sin verksamhet vad gäller erbjudandet mot små och medelstora företag. Det är det köparen vill åt, och naturligtvis den globala teknikplattformen. Dessutom har vi investerat 550 miljoner kronor i bolaget utöver alla förvärv vi gjort.”

Bambora är det andra betalbolaget som Nordic Capital säljer. Kommer ni att satsa på att driva upp fler bolag inom betalsektorn?

”Vi älskar tech och vi älskar betalmarknaden. Det finns alltid nya saker man kan göra, både inom betalsektorn och techsektorn. Nordic Capital äger en rad bolag och är faktiskt den största teknikinvesteraren i Norden av private equity-bolagen, även om vi har seglat lite under radarn. Så vi har massor av intressanta saker att titta på framöver”, säger Fredrik Näslund.


 Läs mer: Bambora säljs för 14 miljarder till fransk jätte
Foto:
Nordic Capitals betalbolag Bambora säljs mindre än tre år efter starten till en fransk betalaktör för 1,5 miljarder euro.


 Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer