Hoppa till innehållet

Nordic Capitals betalraket plockar in Spotify-veteran till styrelsen

Cecilia Qvist lämnade nyligen sin roll som expansionschef på Spotify. Nu rekryteras hon till det börsaktuella betalbolaget Trustlys styrelse. ”Hennes nätverk och kunskaper om den amerikanska marknaden blir en verklig tillgång för vår fortsatta expansion”, säger ordförande Johan Tjärnberg.

Trustlys ordförande Johan Tjärnberg, den nya styrelseledamoten Cecilia Qvist och bolagets vd Oscar Berglund.
Trustlys ordförande Johan Tjärnberg, den nya styrelseledamoten Cecilia Qvist och bolagets vd Oscar Berglund.Foto: Di och press.

Det svenska bolaget Trustly levererar ett system för betalningar och insättningar över nätet, direkt via konsumentens bank. 

Under 2019 steg Trustlys omsättning med 58 procent till drygt 1,4 miljarder kronor, medan vinsten på sista raden summerades till 70 Mkr. 

Nu står det klart att bolaget rekryterar Cecilia Qvist till sin styrelse. Hon var expansionschef på den svenska streamingjätten Spotify i tre år, fram till augusti i år då hon i stället utsågs till senior rådgivare till företaget, och är baserad i New York.

”Trustlys mission – att bygga ett globalt nätverk för bankbetalningar som alternativ till kort – är lika ambitiöst som djärvt. En utveckling och utvidgning av Trustlys tjänster gynnar handlarna och deras kunder, samtidigt som det skapar värde för företaget och branschen som helhet”, säger hon i en kommentar.

Utöver sitt engagemang hos Spotify är Cecilia Qvist sedan i våras styrelseledamot i Kinnevik KINV B +4,19%Dagens utveckling, medan hon tidigare i karriären bland annat varit toppchef på Ericsson.

Läs mer: Kinnevik plockar in Cecilia Qvist till styrelsen

Trustly expanderade sin affär till USA i fjol, utöver sina marknader i Europa, efter ett förvärv av bolaget Paywithmybank.

”Hennes nätverk och kunskaper om den amerikanska marknaden blir en verklig tillgång för vår fortsatta expansion i USA. Cecilias förmåga att se strategiska möjligheter och hantera helt nya utmaningar kommer att hjälpa Trustly att befästa sin position som världsledande inom direktbankbetalningar”, kommenterar Johan Tjärnberg, styrelseordförande för Trustly. 

Johan Tjärnberg tillrädde sin roll i början av 2020, efter att tidigare ha varit med och startat betalbolaget Bambora tillsammans med Nordic Capital. Det såldes för 14 miljarder kronor under 2017, bara tre år efter starten, till den franska börsjätten Ingenico.

Nordic Capital är i dag största ägare i Trustly med 61 procent av aktierna, följt av svenska Alfvén & Didriksson med 13 procent samt den amerikanska fondjätten Blackrock med 10 procent. 

Di rapporterade nyligen att Nordic Capital överväger att börsnotera Trustly redan under 2021, efter den hittills lyckade introduktionen av Nordnet, till en värdering runt 50 miljarder kronor. Trustly meddelar att de inte vill kommentera saken.

Läs mer: Efter lyckad comeback – riskkapitaljätten överväger flera miljardnoteringar

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera