Annons

Nordisk Film fortsätter investerarturnén: 49 miljoner i indiebolaget Raw Fury

Jónas Antonsson, vd och grundare Raw Fury (vänster) Mikkel Weider (mitten) och Martin Walfisz (höger) på Nordisk Film Games.
Jónas Antonsson, vd och grundare Raw Fury (vänster) Mikkel Weider (mitten) och Martin Walfisz (höger) på Nordisk Film Games. Foto: Pressfoto
Nordisk Film Games fortsätter att ånga på med investeringar i nordiska spelutvecklare. Nu går bolaget in med nästan 50 miljoner kronor i Stockholmsbaserade indiebolaget Raw Fury.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Så sent som i maj gjorde Nordisk Film sin femte investering när man pytsade in 160 miljoner kronor i hästspelbolaget Star Stable. 

Nu fortsätter man att bära spenderarbyxorna när man går in med sin sjätte investering och skjuter in 49 miljoner kronor i svenska datorspelsföretaget Raw Fury.

”Vi har känt teamet bakom Raw Fury länge och tycker de är duktiga. Sedan handlar det också om vad de byggt upp hittills, nämligen en fantastisk verksamhet med väldigt bra ryckte och redan ett antal riktigt bra lanserade spel och flera spel på gång”, säger Martin Walfisz, senior partner på Nordisk Film Games.

Läs mer: Nordisk Film sadlar på och går in i Star Stable 

Sammanlagt har Nordisk Film Games skjutit in 1,4 miljarder i sex nordiska spelbolag på knappt två år. Sedan tidigare äger man andelar i Avalanche Studios, Starstable och danska spelföretagen Reto Moto, Flashbulb Games och Multiverse. Den röda tråden är enligt Martin Walfisz att samtliga bolag har någon slags publishing-verksamhet.

För de 49 miljonerna man nu öser in i Raw Fury får Nordisk Film Games en minoritetsandel. I samband med investeringen har Martin Walfisz och Mikkel Weider, som är managing director i Nordic Film Games, tagit plats i Raw Furys styrelse. 

”Både vi och gänget bakom Raw Fury kände att det var ett bra läge. De har kommit så pass långt att det finns en historik som vi gillar men också att de har tydliggjort sina planer framåt och vad de behövde pengarna till. Det kombinerat gjorde att vi inte tvekade”, säger Martin Walfisz. 

Raw Fury grundades i Stockholm 2015 av isländska Jónas Antonsson, med bakgrund hos Paradox Interactive, som sedan fem år tillbaka är bosatt i Sverige. Bolaget har i dag 16 anställda i Sverige, Storbritannien och USA. Bolaget ger ut spel från självständiga spelutvecklare där filosofin är att kontrollen över spelen ska stanna hos spelutvecklarna.

Det innebär att Raw Fury inte övertar rättigheterna för spelen, i stället arbetar bolaget med lanseringen och spridningen till publiken. Bolaget står bland annat bakom populära "Kingdom"-serien som finns på flera plattformar.

Läs mer: Nordisk Film köper Avalanche Studios i jätteaffär 

Pengarna från den nya investeringen ska enligt Raw Furys grundare och vd Jónas Antonsson gå till marknadsföring och tillväxt, men pengarna innebär också att man kan gå in i större projekt.

”Vi kunde fortsatt växa organiskt i den takt vi växt hittills. Men vi ville öka takten eftersom vi tror att det finns möjligheter just nu som vi vill ta vara på. En del handlar om att hoppa på nya, större, projekt än vi tidigare satsat på, vilket är möjligt med de här pengarna”, säger han.

2016 omsatte Raw Fury drygt 12,6 miljoner kronor jämfört med 6,5 Mkr under uppstartsåret 2015. Året slutade dock med en förlust på 1,2 Mkr. Under förra året nästan dubblerades omsättningen enligt Jónas Antonsson, dock fortfarande med förlust i och med att man satsat på tillväxt. 

”Det handlade om en strategisk förlust i och med att vi signade flera titlar och växte under året”, säger han.

Under 2018 ser det dock ut som att man kommer gå med vinst, enligt vd:n.

Trots att Nordisk Film redan lagt ned 1,4 miljarder kronor i sex nordiska spelbolag är det inte stopp än. Enligt Martin Walfisz kommer man att fortsätta investera i fler bolag framöver.

”Nordisk Film har ett uppenbart stort intresse i spelbranschen. Det intresset är minst lika stort nu som det varit hittills, så det finns alla möjligheter att vi kommer fortsätta investera stora belopp de kommande åren”, säger han.

Läs mer: Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer