Annons

Nordisk Film fortsätter satsa digitalt – öppnar VR-accelerator

Suman Rath, senior vice president på Nordisk Film. Foto: Nordisk Film
Suman Rath, senior vice president på Nordisk Film. Foto: Nordisk Film
Med ett nytt acceleratorprogram för virtual reality och augmented reality i Helsingfors vill Nordisk Film hjälpa nordiska bolag att skapa morgondagens underhållning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordisk Film, som är en del av den danska mediejätten Egmont, och bland annat äger biografer, tidskrifter och produktionsbolag ser en underhållningsbransch stadd i förändring och satsar för att fortsätta vara relevanta i framtiden.

Genom enheten Nordisk Film Games har man föresatt sig att investera flera hundra miljoner kronor i spelutvecklare de närmaste åren. I slutet av april genomförde fonden sin hittills största investering när de gick in med 100 miljoner kronor i den svenska spelutvecklaren Avalanche Studios.

Läs mer: Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Nu berättar Nordisk Film att de tillsammans med den japanska mobilspelsutvecklaren Gumi startar acceleratorprogrammet Nordic VR i Helsingfors och att de båda bolagen initialt investerar 2 miljoner euro, eller motsvarande drygt 19 miljoner kronor.

”Vi intresserar oss för VR och AR därför att det kan förändra hur folk tar del av berättelser i framtiden och när det händer så måste vi förstå varför. I dagsläget är konsumentmarknaden inte stor för de här teknikerna, men den kommer att bli det och då vill vi vara positionerade för att göra rätt investeringar och ta rätt beslut för vår kärnverksamhet", säger 
Suman Rath, som är senior vice president på Nordisk Film, till Di Digital.

Genom inkubatorn ska lovande nordiska startups inom VR och AR, som på något sätt sysslar med underhållning, under sex månader få stöd att nå en global marknad. Bolagen som antas ska förutom administrativt stöd och tillgång till lokaler få finansiering till uppemot 100 000 euro.

”Det är svårt för VR- och AR-bolag att hitta kapital idag. Vi vill växla upp det nordiska ekosystemet genom att ta in 5 eller 6 bolag per år som jobbar inom underhållning och accelerera deras verksamhet genom pengar och mentorer.”

Nordisk Film ser dessutom acceleratorn som ett sätt att hitta företag som kan bli attraktiva investeringar i framtiden.

"Det är också en finansiell satsning. Vi blir delägare i de här företagen och det kan också bli så att vi senare vill investera ytterligare i några av företagen."

Acceleratorn ligger i Helsingfors därför att Nordisk Filmes och Gumi i dagsläget ser det som den mest intressanta platsen i Norden för VR och AR.

Läs mer: Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé

Acceleratorn sätter igång i början av juli. Bolagen tar ”examen” i samband med den finska startupfestivalen Slush i slutet av november.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer