Annons

Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio

Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson
Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson
Nordisk Film Games går in med upp till 13 miljoner kronor i den danska spelstudion Flashbulb Games. Det är den Egmontägda spelenhetens första investering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Flashbulb Games grundades i april förra året av de tre danska spelutvecklarna Ole Teglbjærg, Rune Dittmer och Mikkel Thorsted. Tillsammans låg de bakom den danska spelstudion Press Play, som 2012 köptes upp av Microsoft. Studion släppte fem titlar innan Microsoft lade ner Press Play i mars 2016. 

”Normalt ska vi inte investera i startups som är i ett så pass tidigt skede, men det är ett erfaret gäng som kommer från ett bra bolag och de har flera speltitlar med sig”, säger Martin Walfisz, senior partner på Nordisk Film Games.

Läs mer: Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé

Nordisk Film Games investering i Flashbulb Games är uppdelad i två steg och innebär en sammanlagd investering på upp till 10 miljoner danska kronor, motsvarande närmare 13 Mkr. Flashbulb Games äger rättigheterna till flera av de spel som Press Play utvecklade, bland annat “Tentacles”, “Max: The Curse of Brotherhood” och “Kalimba”. 

”Det har så klart varit en viktig parameter för oss. Vi är långsiktiga investerare och rättigheter till titlarna är en viktig del av värdet i bolaget”, säger Martin Walfisz.

Nordisk Film Games är mediekoncernen Egmonts affärsenhet som bildades förra hösten för att investera i nordiska spelutvecklare som har hunnit släppa något eller några spel och som har mellan tio och upp till ett par hundra anställda. Nordisk Film Games har en kassa på flera hundra miljoner kronor till sitt förfogande och investerar minst 5 Mkr, men kan gå in med mycket mer kapital än så.

Pioneers beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon.

Just nu arbetar Flashbulb Games på ett spel med arbetstiteln ”Pioneers", som beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon. ”Pioneers" ska i ett första steg släppas till PC och tanken är att spelaren ska kunna bygga vidare på sina skapelser under flera års tid. Investeringen gör det möjligt för bolaget att kunna anställa fler  utvecklare och arbeta vidare med produktionen.

”Nu kan vi fokusera all vår energi på att utveckla vårt nya spel så att det kan nå upp till den internationella nivå som vi konkurrerar på. Samtidigt är det goda nyheter för hela branschen att Nordisk Film börjar investera i spelindustrin, som har saknat en seriös investerare i den här klassen”, säger Rune Dittmer, vd för Flashbulb Games.

Hur stor andel av spelstudion som Nordisk Film Games får för sina närmare 13 Mkr vill ingen av parterna kommentera, men Nordisk Film Games ambition är att få en ägarandel på mellan 20 och 40 procent av bolaget de investerar i.

”Vi vill inte bli majoritetsägare. Vi vill att grundarna fortfarande ska känna att de äger sin skapelse och att de kan dra bolaget åt det håll de vill”, säger Martin Walfisz.

Han räknar med att Nordisk Film Games göra flera investeringar under 2017.

”En av de investeringar som vi tittar på nu är mycket större än vår första”, säger Martin Walfisz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer