Annons

Nordisk Film köper Avalanche Studios i jätteaffär

Avalanche Christofer Sundberg en av grundarna och Vd Pim Holfve.
Avalanche Christofer Sundberg en av grundarna och Vd Pim Holfve. Foto: Jack Mikrut
Egmontägda Nordisk Film köper Avalanche Studios. Affären värderar spelutvecklaren till 1,2 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan i april i fjol köpte Nordisk Film en minoritetspost på 20 procent i Avalanche Studios för 100 miljoner kronor. Nu tar de över samtliga resterande aktier för 912 Mkr, kontant betalning.

Säljare är de tre grundarna Christofer Sundberg, som ägt drygt 24 procent privat och via bolag, Linus Blomberg och Viktor Blomberg (vardera drygt 22 procent) samt ett tiotal nyckel- personer och tidigt anställda på företaget som tillsammans haft 12 procent av aktierna.

”Det här är jättekul även om det fortfarande känns märkligt att man byggt upp någonting som detta och nu säljer det. Men jag fortsätter som chief creative officer och kan fokusera på nya spelidéer och vår roll som förläggare”, säger Christofer Sundberg.

Både han och teknikchefen Linus Blomberg har förbundit sig att stanna i minst två år.

”Men vi har inga planer på att lägga av. Den här förändringen är bara till det bättre för företaget. Med hjälp av Nordisk Film kan vi bredda oss”, säger Christofer Sundberg.

Vi stänger böckerna för det bästa året i Avalanches historia.

Avalanche Studios grundades 2003 och har 320 anställda. Senaste årsredovisningen från 2016 visade ett rörelseresultat på 30,2 Mkr på en omsättning på drygt 333 Mkr. Bolaget summerar just nu fjolåret.

Läs mer: Avalanche ska öppna ny svensk studio: ”Ett antal städer med potential” 

”Vi kan inte gå ut med några siffror ännu, men så mycket kan jag säga att vi stänger böckerna för det bästa året i Avalanches historia”, säger Pim Holfve, vd på Avalanche Studios.

Så sent som för några veckor sedan köpte Nordisk Film Games en minoritetspost i Stockholmsbaserade Star Stable Entertainment för 160 Mkr.

Avalancheaffären är den sjätte spelinvesteringen på två år. Samtidigt är det bolagets överlägset största investering under dess 111-åriga historia och befäster koncernens snabba intåg i spelindustrin.

Läs mer: Egmonts jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé  

”Vi är jättenöjda att det här har kommit på plats och ser en ljus framtid för bolaget. Vi har pengar kvar att göra fler investeringar och förvärv. Vi ska fortsätta att växa och bygga en stor och stark spelportfölj med utgångspunkt i Norden. Avalanche är spjutspetsen i den satsningen”, säger Mikkel Weider, vd på Nordisk Film Games.

Mikkel Weider, direktör för Nordisk Film Games och Martin Walfisz, senior partner Nordisk Film Games berättar om Egmonts satsning på spel.
Mikkel Weider, direktör för Nordisk Film Games och Martin Walfisz, senior partner Nordisk Film Games berättar om Egmonts satsning på spel. Foto: KRISTIAN SEPTIMIUS KROGH, @imageAuthorName

Parterna skrev på avtalet i mitten av maj, men affären slutförs först när årsredovisningen godkänts i juni.

”Det är en ren formalitet. Vi känner bolaget och personerna i det väldigt bra”, säger Mikkel Weider.

Avalanche har kontor i Stockholm och New York och är på väg att öppna en ny studio i Malmö som ska ha drygt 30 anställda.

Avalanche Studios vd Pim Holfve är noga med att poängtera att företaget kommer att fortsätta vara en kreativt oberoende studio som utvecklar egna spelkoncept, men också arbetar på uppdrag av externa förläggare.

Läs mer: Nordisk Film fortsätter satsa digitalt – öppnar VR-accelerator 

”Det är väldigt mycket ’business as usual’, både för personalen och spelarna. Enda skillnaden är att aktier bytt ägare. Vi får en stabil ägare med större finansiella muskler än grundarna kanske hade. Nordisk Film är en kunnig ägare som förstår vår företagskultur och inser att vårt oberoende är viktigt”, säger Pim Holfve.

Att ta in kapital är bra, men att få in folk som gör bolaget bättre är desto viktigare.

Han pekar också på att Nordisk Film varit representerat i Avalanche styrelse det senaste året vilket stärkt affärsmässigheten i bolaget.

”De har varit väldigt bra bollplank för mig som vd. Att ta in kapital är bra, men att få in folk som gör bolaget bättre är desto viktigare. Vi har mognat som företag.”

Avalanche har tidigare gjort spelserien ”Just Cause”, ”Mad Max” samt två egenfinansierade jaktspel, som utvecklats till kassakor. Nyligen släpptes nyheten att man ska göra actionspelet ”Rage 2” åt amerikanska förläggarjätten Bethesda Softworks, som kommer ut 2019.

Just Cause 3 är ett spel från Avalanches katalog och släpptes 2015.
Just Cause 3 är ett spel från Avalanches katalog och släpptes 2015. Foto: @imageAuthorName

Totalt har Avalanche sex spelprojekt på gång, inklusive två live-jaktspel. På den kommande spelmässan E3 i Los Angeles om ett par veckor lär fler saker avslöjas.

”Jo, vi kan tänkas komma med nyheter där”, säger Pim Holfve.

Christofer Sundberg, som efter försäljningen av sina aktier kammat hem nära 290 Mkr före skatt, har inga omedelbara planer på att bli riskkapitalist och investera i nya spelbolag.

”Jag har redan gjort en investering i Ark Sports som gör proffsvåtdräkter för swimrunidrottare. Det får räcka så länge”, säger han.

Läs mer: Avalanche-grundaren om tuffa träningssatsningen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer