Hoppa till innehållet

Nordisk Film köper Avalanche Studios i jätteaffär

Egmontägda Nordisk Film köper Avalanche Studios. Affären värderar spelutvecklaren till 1,2 miljarder kronor.

Avalanche Christofer Sundberg en av grundarna och Vd Pim Holfve.
Avalanche Christofer Sundberg en av grundarna och Vd Pim Holfve.Foto: Jack Mikrut

Redan i april i fjol köpte Nordisk Film en minoritetspost på 20 procent i Avalanche Studios för 100 miljoner kronor. Nu tar de över samtliga resterande aktier för 912 Mkr, kontant betalning.

Säljare är de tre grundarna Christofer Sundberg, som ägt drygt 24 procent privat och via bolag, Linus Blomberg och Viktor Blomberg (vardera drygt 22 procent) samt ett tiotal nyckel- personer och tidigt anställda på företaget som tillsammans haft 12 procent av aktierna.

”Det här är jättekul även om det fortfarande känns märkligt att man byggt upp någonting som detta och nu säljer det. Men jag fortsätter som chief creative officer och kan fokusera på nya spelidéer och vår roll som förläggare”, säger Christofer Sundberg.

Både han och teknikchefen Linus Blomberg har förbundit sig att stanna i minst två år.

”Men vi har inga planer på att lägga av. Den här förändringen är bara till det bättre för företaget. Med hjälp av Nordisk Film kan vi bredda oss”, säger Christofer Sundberg.

Avalanche Studios grundades 2003 och har 320 anställda. Senaste årsredovisningen från 2016 visade ett rörelseresultat på 30,2 Mkr på en omsättning på drygt 333 Mkr. Bolaget summerar just nu fjolåret.

Läs mer: Avalanche ska öppna ny svensk studio: ”Ett antal städer med potential” 

”Vi kan inte gå ut med några siffror ännu, men så mycket kan jag säga att vi stänger böckerna för det bästa året i Avalanches historia”, säger Pim Holfve, vd på Avalanche Studios.

Så sent som för några veckor sedan köpte Nordisk Film Games en minoritetspost i Stockholmsbaserade Star Stable Entertainment för 160 Mkr.

Avalancheaffären är den sjätte spelinvesteringen på två år. Samtidigt är det bolagets överlägset största investering under dess 111-åriga historia och befäster koncernens snabba intåg i spelindustrin.

Läs mer: Egmonts jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé  

”Vi är jättenöjda att det här har kommit på plats och ser en ljus framtid för bolaget. Vi har pengar kvar att göra fler investeringar och förvärv. Vi ska fortsätta att växa och bygga en stor och stark spelportfölj med utgångspunkt i Norden. Avalanche är spjutspetsen i den satsningen”, säger Mikkel Weider, vd på Nordisk Film Games.

Mikkel Weider, direktör för Nordisk Film Games och Martin Walfisz, senior partner Nordisk Film Games berättar om Egmonts satsning på spel.
Mikkel Weider, direktör för Nordisk Film Games och Martin Walfisz, senior partner Nordisk Film Games berättar om Egmonts satsning på spel.Foto: KRISTIAN SEPTIMIUS KROGH, @imageAuthorName

Parterna skrev på avtalet i mitten av maj, men affären slutförs först när årsredovisningen godkänts i juni.

”Det är en ren formalitet. Vi känner bolaget och personerna i det väldigt bra”, säger Mikkel Weider.

Avalanche har kontor i Stockholm och New York och är på väg att öppna en ny studio i Malmö som ska ha drygt 30 anställda.

Avalanche Studios vd Pim Holfve är noga med att poängtera att företaget kommer att fortsätta vara en kreativt oberoende studio som utvecklar egna spelkoncept, men också arbetar på uppdrag av externa förläggare.

Läs mer: Nordisk Film fortsätter satsa digitalt – öppnar VR-accelerator 

”Det är väldigt mycket ’business as usual’, både för personalen och spelarna. Enda skillnaden är att aktier bytt ägare. Vi får en stabil ägare med större finansiella muskler än grundarna kanske hade. Nordisk Film är en kunnig ägare som förstår vår företagskultur och inser att vårt oberoende är viktigt”, säger Pim Holfve.

Han pekar också på att Nordisk Film varit representerat i Avalanche styrelse det senaste året vilket stärkt affärsmässigheten i bolaget.

”De har varit väldigt bra bollplank för mig som vd. Att ta in kapital är bra, men att få in folk som gör bolaget bättre är desto viktigare. Vi har mognat som företag.”

Avalanche har tidigare gjort spelserien ”Just Cause”, ”Mad Max” samt två egenfinansierade jaktspel, som utvecklats till kassakor. Nyligen släpptes nyheten att man ska göra actionspelet ”Rage 2” åt amerikanska förläggarjätten Bethesda Softworks, som kommer ut 2019.

Just Cause 3 är ett spel från Avalanches katalog och släpptes 2015.
Just Cause 3 är ett spel från Avalanches katalog och släpptes 2015.Foto: @imageAuthorName

Totalt har Avalanche sex spelprojekt på gång, inklusive två live-jaktspel. På den kommande spelmässan E3 i Los Angeles om ett par veckor lär fler saker avslöjas.

”Jo, vi kan tänkas komma med nyheter där”, säger Pim Holfve.

Christofer Sundberg, som efter försäljningen av sina aktier kammat hem nära 290 Mkr före skatt, har inga omedelbara planer på att bli riskkapitalist och investera i nya spelbolag.

”Jag har redan gjort en investering i Ark Sports som gör proffsvåtdräkter för swimrunidrottare. Det får räcka så länge”, säger han.

Läs mer: Avalanche-grundaren om tuffa träningssatsningen 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera