Annons

Norrlandsbolaget skulle hjälpa e-handlare – går i konkurs

Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström.
Appliedgroup Nordics grundare: Thomas Jonasson, Johan Wikström och Julia Wikström. Foto: Jonas Amréus, Esatto
Appliedgroup Nordic skulle revolutionera sättet som e-handlare arbetar med lojalitetsprogram för sina kunder. Men nu går bolaget i konkurs. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sundsvallsbolaget Appliedgroup Nordic grundades 2016 med målet att hjälpa e-handlare att få mer lojala kunder. 

Det hela skulle ske genom tjänsten Pinguin, som kopplade ihop information om vad användare gjorde på respektive e-handlares sajt med kundens beteende på sociala medier. Det skulle i sin tur ligga som grund för anpassade erbjudanden. 

”Traditionellt tänk inom lojalitet som 'poäng på köp' är utdaterat och det behövs ett modernt sätt att engagera kunder i varumärket och kommunicera med kunder där de befinner sig”, skriver bolaget i den senaste årsredovisningen.

Där vittnar de också om den potential de sett i verksamheten:  

”Bolaget anser att intresse för mjukvaran Pinguin är stort, inte minst på den europeiska marknaden. Därför ska bolaget satsa i Sverige och andra länder i Europa under nästkommande år”. 

Läs mer: Så ska Appliedgroup Nordic ge e-handlare lojala kunder

Men nu tar resan slut. I slutet av november i år ansökte Appliedgroup Nordic om konkurs. Orsaken ska vara att bolaget är på obestånd och inte klarar av att betala sina skulder.

Konkursansökan kommer efter två ekonomiskt tunga år. 

Under det brutna räkenskapsåret 2016/2017 redovisade bolaget en nettoomsättning på blygsamma 174 400 kronor. Under 2018 har intäkterna legat på noll. Förlusten har varit desto större – den senaste årsredovisningen visade ett minusresultat på 1,6 miljoner kronor. Året innan låg samma post på minus en halv miljon. 

Men bolaget har inte haft brist på finansiärer. 

2017 tog Appliedgroup Nordic in 3 Mkr från bland andra statliga Almi Invest och Sparbanksstiftelsen. I augusti i fjol beslutades om ytterligare en nyemission, där 841 000 kronor skulle tas in från Almi Invest Mitt, Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse, Addono och Miun Ventures.  

Oktober 2018 klev Wellstreets medgrundare och partner Sïmon Saneback in som styrelseordförande i bolaget, en position han lämnade fem månader senare. Året innan klev Niclas Enhörning och Marcus Nilsson in som delägare. Duon har en bakgrund på Klarna och Mr Green. 

Julia och Johan Wikström, två av Appliedgroup Nordics grundare, har i dag gått vidare till startupen Snömoln som vill minska matsvinn med hjälp av en plattform som kopplar samman restauranger och grossister. Julia Wikström står som bolagets vd, och Johan Wikström är styrelseledamot. Bolaget har bland annat knutit till sig Amazon Web Services och Almi som partners. 

Appliedgroup Nordic var med och tävlade i Di Digitals pitchtävling Startup Tour hösten 2017. 

Di Digital har sökt Appliedgroup Nordics två medgrundare Julia och Johan Wikström och den tidigare styrelseordföranden Sïmon Saneback, som alla avböjer att kommentera. 

Läs mer: Experterna: Amazon har redan sprängt miljardvallen i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer