Annons

Norrländsk molnstartup får investeringslyft

Gruppen bakom Elastisys från vänster till höger: Robert Winter, Emil Marklund, Peter Gardfjäll, Erik Elmroth, Simon Kollberg och Johan Tordsson.
Gruppen bakom Elastisys från vänster till höger: Robert Winter, Emil Marklund, Peter Gardfjäll, Erik Elmroth, Simon Kollberg och Johan Tordsson. Foto: Malin Grönborg
Det norrländska molnbolaget Elastisys tar in 6 Mkr. Nu ska bolaget få ut sin molntjänst på marknaden. Med ny vd hoppas de kunna reglera svenska servrar på ett effektivt sätt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att effektivisera privata och offentliga servrar och molntjänster är affärsidén bakom startupbolaget Elastisys (NTL), som var med i Di Digital Startup Tour 2016. Idén grundar sig på forskning från ett forskarlag i Umeå och med nya investeringar och en ny vd hoppas de sälja sin tjänst på den svenska marknaden.

”I grund och botten handlar det om en plattform för att hantera resurser i virtualiserade miljöer, som till exempel i publika moln eller egna datacenter”, säger Robert Winter, vd för Elastisys.

Läs mer: Fullt hus när Di Digital Startup Tour intog Umeå

Många bolag råder i dag över många olika servrar parallellt, servrar som är kostsamma att underhålla och som kräver resurser för att startas och stängas av. Det Elastisys gör, med hjälp av en framarbetad algoritm, är att förutse ett företags behov av serverkapacitet och automatisera denna.

"Ett exempel är e-handel som kan ha hög belastningsvariation kring julhandeln eller vid stora marknadskampanjer till exempel. När belastningspeakarna ser så olika ut, kan det här unika systemet i förväg uppskatta belastningen på företagets servrar och själv skala upp eller ner resurserna vid behov", säger Robert Winter

Läs mer: Microsoft fortsätter imponera i molnet

Forskningen bakom Umeåbolagets tjänst har pågått i över ett decennium och företaget registrerades redan 2011. Men det är nu som Elastisys tagit in kapital i en första investeringsrunda. I samma veva tillträdde Robert Winter vd-stolen. Nästa steg är att lansera bolagets tjänst.

"Tidigare har stort fokus varit på den tekniska utvecklingen och de här pengarna ska nu användas för att ta produkten till marknad och för att kunna anställa personal", säger han.

Och intresset för det patenterade systemet är stort, enligt Robert Winter. Redan nu har Elastisys förhoppningar på att även lansera sin produkt internationellt.

Läs mer: Hon lämnade sting – började på el-startup

"Bara marknaden för publika molntjänster omsätter över 200 miljarder kronor, och den fortsätter att växa. Och med dagens tydliga fokus på kostnadsbesparingar, minskad miljöpåverkan och artificiell intelligens ligger vi helt rätt i tiden", säger han.

Bland investerarna finns bland annat Partnerinvest Norr (NTL), Almi Invest (NTL) och affärsängelbolaget Northern Light Capital (NTL).

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer