Hoppa till innehållet

De ska få digital snurr på byggen – har 235 miljoner i ryggen

Det norska bolaget Spacemaker har tagit in en kvarts miljard kronor från svenska investerare för att digitalisera byggsektorn. Målsättningen är att öka hållbarheten, trots att trångboddheten ökar i städerna. ”Vi ger ett väldigt starkt beslutsstöd på ungefär 100 olika punkter”, säger medgrundaren Carl Christensen.

Carl Christensen, medgrundare av Spacemaker
Carl Christensen, medgrundare av SpacemakerFoto: Josefine Stenersen (Di).

(Di Digital/Helsingfors) ”Byggsektorn är den minst digitala branschen i världen och också den minst produktiva”, säger Carl Christensen på helt fläckfri svenska.

Norrmannen är medgrundare av det Oslo-baserade teknikbolaget Spacemaker, som med sin digitala plattform vill göra det mer effektivt att planera hållbara byggprojekt.

Carl Christensen är till vardags teknikchef på bolaget och bodde mellan år 2000 och 2005 i Sverige när han studerade på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Kopplingarna till Sverige stannar inte där. I somras tog Spacemaker in 235 miljoner kronor i en kapitalrunda, där de två största investerarna var Skype-grundaren Niklas Zennströms London-baserade bolag Atomico och det svenska riskkapitalbolaget Northzone.

”Det är alltid bra att ha en stor kassa när man arbetar med något väldigt komplext. Vi vill kunna göra produkten perfekt, utan att känna oss stressade. Med hjälp av pengarna kan vi också accelerera expansionen till andra länder”, säger Carl Christensen. 

Läs mer: Kvarts miljard till AI-bolag – ska bygga hållbara städer 

Han startade bolaget under 2016 tillsammans med arkitekten Håvard Haukeland och konsulten Anders Kvale. Riskkapitalet kan behövas, eftersom Spacemaker precis passerat 100 anställda vilket är en fördubbling av personalstyrkan på ett år.

Det blir enklare att sälja bostäderna och lättare att få de godkända av myndigheter. Så det finns definitivt ekonomiska intressen.

Tanken är att bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare samlas på bolagets molnbaserade plattform. Tillsammans kan de olika intressenterna där undersöka en mängd olika designalternativ på ett enkelt sätt, från 20-30 i dagsläget till flera miljarder.

Spacemaker tar hjälp av artificiell intelligens för att simulera byggprojekt av nya bostadsområden och smarta städer, och visar på konsekvenserna av varje enskilt val.

”Vi ger ett väldigt starkt beslutsstöd på ungefär 100 olika punkter, som vi analyserar åt projektet. Det kan till exempel handla om lägenhetsmixen, soljus, dagsljus, buller och vind – egentligen allt som påverkar hållbarheten”, säger Carl Christensen.

Kan ni till och med ge förslag på materialval för att sänka byggkostnaderna?

”Vi är inte där ännu, men det är något vi tittar på. Men genom att Spacemaker hjälper till att förbättra den generella hållbarheten i projekten så får fastighetsutvecklaren en lägre risk. Det blir enklare att sälja bostäderna och lättare att få de godkända av myndigheter. Så det finns definitivt ekonomiska intressen i det”, säger han.

Enligt egen utsago kan Spacemaker förkorta planeringsprocessen av ett byggprojekt med ungefär ett år.

”Även om du sätter alla experter vid ett bord kommer de få svårt att förstå varandra. Vi vill att vår plattform blir ett kugghjul i hela processen”, säger han.

Under 2018 omsatte Spacemaker drygt 4 miljoner norska kronor, men noterade en förlust på 30 miljoner norska kronor. 

”Vi kommenterar generellt inte vår omsättning, men är väldigt nöjda med tillväxten i år”, säger Carl Christensen något hemlighetsfullt.

Nyligen signerade dock Spacemaker ett långsiktigt kundavtal med den norska fastighetsutvecklaren Obos, som omsatte 3,6 miljarder kronor i Sverige i fjol, värt mer än 20 miljoner norska kronor. 

Vi har ingen exitstrategi. Sedan får vi se vad som händer.

I Sverige har man även genomfört ett pilotprojekt med byggjätten Skanska.

”Vi har aldrig gjort gratisprojekt. Fastighetsutvecklare förbinder sig till att börja betala för våra tjänster om vi lyckas skapa det värde som vi utlovar”, säger han.

Läs mer: Atomicos profil Sophia Bendz pekar ut sina favoritbolag   

Carl Christensen menar att det inte finns några konkurrerande tjänster som är lika allomfattande som Spacemaker. 

”Vår stora konkurrent är snarare den manuella process som sker i de flesta byggprojekt i dag”, säger han. 

Framöver vill man även bredda sig från bostäder till andra typer av byggen som kontor, hotell, skolor och sjukhus.

Vad är slutmålet med bolaget – ska ni börsnoteras på sikt eller tror du snarare att det kommer finnas intresse från byggbolag att köpa er för teknikens skull?

”Vi har ingen exitstrategi. Det har vi varit väldigt tydliga med mot våra investerare, vilket de är med på. Sedan får vi se vad som händer. Jag tror dock att det finns ett stort värde i att vara en självständig spelare som kan hjälpa alla olika aktörer med sin digitalisering”, säger han. 

Spacemaker menar att behovet för deras tjänst bara kommer att växa framöver. Vid år 2050 kommer ytterligare 2,5 miljarder personer bo i världens städer. Det stora problemet blir då att klara av att bygga tätare, utan att tumma på hållbarheten eller livskvaliteten för människor.

”Redan i dag kommer hälften av världens alla koldioxidutsläpp från byggnader. Varje månad under de närmsta 30 åren kommer vi behöva nya stadsområden i storlek med New York. Det visar på hur stor utmaningen faktiskt är”, säger Carl Christensen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera