Annons

Norrsken anställer tunga investerare

David Frykman och Susanna Campbell i Norrskens lokaler på Östermalm i Stockholm.
David Frykman och Susanna Campbell i Norrskens lokaler på Östermalm i Stockholm. Foto: Amanda Lindgren
Investmentbolaget Ratos förra vd Susanna Campbell ska leda investeringarna på Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. Hon tar ingen lön för sitt arbete.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betalbolaget Klarna gjorde sina tre grundare till miljardärer. I somras startade medgrundaren Niklas Adalberth Norrsken Foundation, en stiftelse som investerar i teknikbolag som erbjuder lösningar till stora världsproblem.

Norrsken vill hitta en ny sorts enhörningar: bolag med potential att förbättra en miljard människors liv.

Nu förstärker Norrsken sitt lag med tunga namn. Investmentbolaget Ratos förra vd Susanna Campbell blir ansvarig för stiftelsens investeringar tillsammans med David Frykman, tidigare vd för och storägare till Gymgrossisten och investerare i bland annat Matsmart.se.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

"Både Niklas och jag är nybörjare som investerare. Vi ville professionalisera det här och frågade oss vilka som är bäst i Sverige", säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken.

Varken Susanna Campbell eller David Frykman är sedan tidigare kända för socialt entreprenörskap eller välgörenhet, utan anställs som investeringsproffs. Men de ser fram emot att arbeta utan att ha vinst som högsta mål.

"Det känns otroligt kul att få börja med ett blankt papper och med stora ambitioner om att bidra till världen", säger Susanna Campbell.

"Jag känner att det här är framtiden, kapitalism 2.0", säger David Frykman.

Båda lyfter fram klimatförändringar som den viktigaste frågan de skulle vilja hitta lösningar på.

"Jag kan få ont i magen om jag tänker på att mina barn om tio år kommer att titta på mig och säga: mamma, ni såg ju det här, varför gjorde ni inget", säger Susanna Campbell.

Norrsken vill inte bara rikta in sig på klimat och miljö, utan söker brett. Hittills har man investerat i apparna Just Arrived och Welcome, som ska hjälpa flyktingar att hitta jobb respektive sociala kontakter, i appen Karma som vill minska matsvinnet samt i e-hälsobolaget Doctrin.

Läs mer: Klarna-miljardär med när Karma tar in 7 Mkr

Norrsken planerar att årligen göra 10-20 investeringar i bolag på ett tidigt stadium. Hittills har stiftelsen investerat i svenska bolag, men nu letar man även utanför landets gränser.

Risknivån är hög och man räknar med att vissa bolag misslyckas. Samtidigt har många bolag potential att gå med vinst eller åtminstone bära sina egna kostnader.

"Jag kan tänka mig att också investera i bolag där vi inte ser vinst på lång sikt. Men majoriteten av bolagen kan inte vara sådana, för då tar pengarna slut väldigt fort", säger David Frykman.

Utöver investeringarna har Norrsken två andra delar: labbet, där de utvecklar sina egna initiativ, samt huset i de gamla spårvagnshallarna nära Stureplan i Stockholm, som erbjuder lokaler för startup-bolag.

Läs mer: Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

Susanna Campbell, som också är styrelseledamot för Telia och Indutrade, kommer att arbeta på Norrsken lite mindre än halvtid. David Frykman arbetar tre dagar i veckan - men ingen av dem tar betalt.

"Just nu jobbar jag gratis. Sedan får vi se vad det blir över tiden. Det här engagerar mig otroligt mycket", säger Susanna Campbell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies