Hoppa till innehållet

Norrsken gör sin första investering via fonden – i Worldfavor

Worldfavor vill hjälpa storbolag att enklare arbeta med hållbarhetsfrågor. Nu investerar Norrskens nya fond när bolaget tar in 6,5 miljoner kronor i bolaget. 

Teamet bakom Worldfavor.
Teamet bakom Worldfavor.Foto: pressbild.

För en vecka sedan kunde Di Digital berätta att Niklas Adalberths Norrsken foundation har startat en fond med investeringar från Mojang-grundaren Carl Manneh, King-grundaren Sebastian Knutsson och klock-kungen Filip Tysander. Nu har fonden gjort sin första investering i det digitala hållbarhetsbolaget Worldfavor (NTL). 

Läs även: Ska tvätta bort bolags skamfläckar med nytt kapital 

Worldfavor tar nu in 6,5 miljoner kronor, varav 4,5 Mkr kommer via Norrsken, rapporterar Breakit. I den nya kapitalrundan investerar även Soläng invest, Ludvig Linge, medgrundare av IT-bolaget TAT, och den befintliga investeraren Axsu Ventures.

“Vi har haft flera som varit intresserade av att investera och vi är jätteglada att vi kunde välja Norrsken. De passar oss som handen i handsken. De ser både den affärsmässiga potentialen och möjligheten till att göra stor impact”, säger Frida Emilsson till Breakit.

Det föredetta Sting-bolaget tog för drygt ett år in 5 Mkr – 4 Mkr av AXSU Ventures och ytterligare 1,3 Mkr i form av EU-finansiering och stöd från statliga Vinnova.

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

Hållbarhetsstrategier berör inte enbart miljöfrågor om hur mycket koldioxid ett bolag släpper ut eller hur stor andel av energin som är förnyelsebar, utan även de sociala aspekterna som korruption och jämställdhet.

Worldfavor satsar på att göra arbetet runt hållbarhetsfrågor enklare för företag genom lanseringen av en molnbaserad databastjänst. Sedan lanseringen av den första versionen 2013 har grundarna tagit fram en produkt med flera tusen anslutna bolag, däribland jättar som Länsförsäkringar, Folksam och HSB.

Läs även: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera