Hoppa till innehållet

Norrsken investerar i hennes väderapp för bönder

Liisa Smits väderapp hjälper bönder i Västafrika att få bättre skördar. Nu investerar Norrsken i bolaget. 

Liisa Smits är vd och medgrundare av vädertjänsten Ignitia som hjälper bönder i Västafrika.
Liisa Smits är vd och medgrundare av vädertjänsten Ignitia som hjälper bönder i Västafrika.Foto: Jesper Frisk

Vädertjänsten Ignitia grundades av Liisa Smits och Andreas Vallgren 2010 och teamet har i dag vuxit till 15 personer. Genom att erbjuda en hyperlokal vädertjänst via dagliga sms hjälper de småskaliga lantbrukare i Mali, Nigeria och Ghana med matförsörjningen. 

”Att bönder som inte kan skriva och läsa fortfarande kan förstå de prognoser som vi skickar ut via sms är fantastiskt. Det är lite av en kommunikationsutmaning. Man går från deep tech till att kommunicera med det absolut enklaste - ett sms”, säger Liisa Smits.

Med hjälp av vädertjänsten kan bönderna planera sitt jordbruk utifrån dagens väder och på det sättet få mycket bättre skördar, enligt Liisa Smit. Hon uppger att Berkeleys universitet gjort undersökningar av hur väl Ignitia hjälper lantbrukarna.

”De var hos oss under ett halvår förra året och efter intervjuer med bönder och kom fram till att i genomsnitt får man 65 procent bättre skördar om man använder vår service”, säger Liisa Smits.

Läs även: Svenska meteorologens väderapp vill rädda skörden för miljontals bönder 

Nu har Ignitia tagit in 10 miljoner kronor från Norrsken, Hack VC and FINCA Ventures, en investeringsrunda som värderar bolaget till 100 miljoner kronor.

”Vi tycker Ignitia är ett utmärkt exempel på hur man med avancerad teknik kan göra enorm skillnad för väldigt många människor. De har hittills nått nästan en halv miljon användare och därför möjliggjort för hundratusentals lantbrukare och deras familjer få mycket att få mycket bättre avkastning på sitt lantbruk och därigenom förbättrat matsäkerheten i regionen”, säger Tove Larsson, investeringsansvarig för Norrskens fond.

I genomsnitt får man 65 procent bättre skördar om man använder vår service

Ignitia har till skillnad från många andra startupbolag aldrig varit en gratistjänst utan kostar 4 cent, räknat i dollar, per dag. Bolaget, som i dag har 450 000 användare, har som mål att nå över en miljon användare innan året är slut. Kapitalet som bolaget nu tar in kommer att användas för nå dit. 

”Nu tittar vi på fortsatt expansion på säljsidan när det kommer till olika slags partnerskap med större jordbruksaktörer som är i kontakt med vår kundgrupp. De skulle också få stora fördelar genom att inkludera vår service i deras. Vi har redan påbörjat ett par sådana samarbeten men de är fortfarande på pilotstadiet”, säger Liisa Smits. 

Framöver kan Ignitia även tänka sig att expandera till länder utöver de i Västafrika. 

”Under 2019 tänker vi ta ett beslut på vart vi ska härnäst. Det skulle vara lika stor insats att gå in på en ny kontinent som att dra ut det här till Östafrika. Det gör att vi är lite sugna på att ta det här till en ny kontinent istället”, säger Liisa Smits.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera