Annons

Norrsken investerar i ny matsvinnstjänst inom peer-to-peer

Norrskens investerare Agathe Freimane samt Olios grundare Tessa Clarke och Saasha Celestial-One.
Norrskens investerare Agathe Freimane samt Olios grundare Tessa Clarke och Saasha Celestial-One. Foto: Pressbild
Till skillnad från andra matsvinnsbolag med fokus på restauranger och matbutiker vänder sig brittiska Olio till privatpersoner. Nu tar bolaget in närmare 55 miljoner kronor från bland andra Norrsken Foundation.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Matsvinn har blivit ett problemområde som många startupbolag arbetar för att lösa. Enligt studier gjorda i samarbete med FN går närmare en tredjedel av all matproduktion går i dag till spillo samtidigt som andra delar av världen drabbas av matbrist. Matsvinnet driver även på de ökade växthusgaserna i världen.  

Svenska startupbolag som Karma (NTL), Most, Deligate (NTL) och Matsmart (NTL) är bara några av de aktörer som försöker lösa problemet med den stora mängd kastad mat.

Läs även: Axel Johnsons nya investering tar strid mot slängd mat 

På den brittiska marknaden har startupbolaget Olio, med grundarna Tessa Clarke och Saasha Celestial-One, hittills fått över en halv miljon användare av sin tjänst. I jämförelse med många av konkurrenterna har bolaget valt att fokusera på matsvinnet hos privatpersoner och företag istället för matbutiker och restauranger.  

Genom Olios app kan privatpersoner ta ett foto på maten som de inte behöver och genom notiser kan personer i samma område plocka upp maten samma dag. 

Olios app låter privatpersoner ge bort eller sälja sin mat som de inte kommer att använda.
Olios app låter privatpersoner ge bort eller sälja sin mat som de inte kommer att använda. Foto: Skärmdump

Nu tar bolaget in 55 miljoner kronor av bland andra det Londonbaserade riskkapitalbolaget Octopus Ventures, anrika Accel och Norrsken Foundation. 

”Vi är mycket stolta över att ha stängt den här rundan. Inte bara som ett av en handfull riskkapitalbackade företag med kvinnor som grundare, utan också som en del av den lilla men växande gruppen av företag inom socialt entreprenörskap”, säger vd:n Tessa Clarke i ett pressmeddelande. 

Läs även: ”Det är absurt att vi importerar mat och slänger den” 

För Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation (NTL) har matsvinnet varit av särskilt intresse och stiftelsen har redan investerat i flera bolag med fokus på maten. 

”Olio är vår sjätte investering inom foodtech. Vi har gjort investeringar över hela värdekedjan - från att odla mat mer effektivt, Wefarm och Ignitia, till att minimera avfallet, Matsmart, Whywaste och Karma. Det här är ett bra exempel på hur entreprenörer står i centrum för att lösa vår globala matkris med innovativa affärsmodeller som gör avfall till en möjlighet”, säger Agate Freimane, investeringsansvarig på Norrsken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer