Hoppa till innehållet

Norrsken satsar på foodtech – investerar i Whywaste

Foodtechbolaget Whywaste ska minska svinnet i matbutikerna. Nu backas bolaget av Klarna-grundarens stiftelse Norrsken Foundation.

Whywastes grundare Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén.
Whywastes grundare Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén.

Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO går en tredjedel av all producerad mat förlorad längs värdekedjan, vilket motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton per år. 

Ett av bolagen som vill lösa problemet är Whywaste som hjälper livsmedelsbutiker att minimera matsvinnet. Genom system som digitaliserar delar av hanteringen av bäst-före-datum får butikerna bättre överblick över vilka varor som är på väg att bli dåliga.

”Vårt system håller koll på alla bäst-före-datumet och skapar en lista över vilka produkter som behöver kontrolleras och när. Det behövs fortfarande en manuell handpåläggning, men det sparar tid och minskar svinnet”, säger medgrundaren och vd:n Kristoffer Hagstedt.

Utöver att effektivisera butikernas rutinkontroller av varor, genererar Whywaste system även data som kan användas till att förutse vilka produkter som lider störst risk att inte bli köpta och konsumerade i tid. Data som ger butikerna chans att skapa strategier för att undvika svinnet genom att exempelvis optimera inköp.

Läs mer: Matsvinnsbolaget vinner grön vinst - synar nu amerikanska matmarknaden 

Bakom bolaget står Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén som i sin tur backas av bland andra Avito-grundarna. Nu stänger Göteborgsbolaget Whywaste ytterligare en runda om 9 miljoner kronor där bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation investerar tillsammans med befintliga ägare, däribland Phoneragrundaren Henric Wiklund och Fabian Hielte, vd för Ernström & Co. 

”Norrsken delar vår grundvision att man vill göra någonting för att förändra samhället till det bättre, så det känns superroligt att de går in i bolaget. Förutom kapitalet sitter de även på väldigt mycket kunskap och kompetens”, säger Kristoffer Hagstedt.

Enligt Tove Larsson, investeringsansvarig på Norrsken Foundation, är investeringen i Whywaste en del i en större satsning på foodtech.

”Vi är väldigt fokuserade på matsvinn och har tidigare investerat i Karma som löser problemet i restaurangledet och Matsmart som gör samma sak i leverantörsledet. Därför känns det jättekul att nu kunna lägga till Whywaste i portföljen som adresserar samma problem för dagligvaruhandeln”, säger hon.

Läs mer: Avito-grundarna har investerat i startup som minskar matsvinn 

Whywaste har i dag tio anställda och finns hos runt 150 butiker tillhörande svenska kedjor som Coop, Ica, Hemköp och Citygross. Sedan lanseringen med Ica i Landvetter 2016 har bolaget minskat matsvinnet med motsvarande 450 000 måltider.

Nu blickar bolaget, som 2017 omsatte knappt 1,5 miljoner kronor enligt egna uppgifter, utanför Sveriges gränser med lanseringsplaner till hösten.

”Vi tittar framför allt på Europa och USA och har några pågående pilotprojekt. Vi håller på att utreda vilka marknader som har störst problem med svinn och kartlägga hur vi skulle kunna integrera våra system”, säger Kristoffer Hagstedt.

I höstas vann Whywaste ett miljöpris under Sustainability Summit I New York. Priset uppmärksammar gröna lösningar och teknologi och delas ut av den Svensk-amerikanska handelskammaren i New York tillsammans med revisionsfirman Deloitte.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera