Annons

Norrsken satsar på foodtech – investerar i Whywaste

Whywastes grundare Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén.
Whywastes grundare Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén.
Foodtechbolaget Whywaste ska minska svinnet i matbutikerna. Nu backas bolaget av Klarna-grundarens stiftelse Norrsken Foundation.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO går en tredjedel av all producerad mat förlorad längs värdekedjan, vilket motsvarar ungefär 1,3 miljarder ton per år. 

Ett av bolagen som vill lösa problemet är Whywaste som hjälper livsmedelsbutiker att minimera matsvinnet. Genom system som digitaliserar delar av hanteringen av bäst-före-datum får butikerna bättre överblick över vilka varor som är på väg att bli dåliga.

”Vårt system håller koll på alla bäst-före-datumet och skapar en lista över vilka produkter som behöver kontrolleras och när. Det behövs fortfarande en manuell handpåläggning, men det sparar tid och minskar svinnet”, säger medgrundaren och vd:n Kristoffer Hagstedt.

Utöver att effektivisera butikernas rutinkontroller av varor, genererar Whywaste system även data som kan användas till att förutse vilka produkter som lider störst risk att inte bli köpta och konsumerade i tid. Data som ger butikerna chans att skapa strategier för att undvika svinnet genom att exempelvis optimera inköp.

Läs mer: Matsvinnsbolaget vinner grön vinst - synar nu amerikanska matmarknaden 

Bakom bolaget står Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén som i sin tur backas av bland andra Avito-grundarna. Nu stänger Göteborgsbolaget Whywaste ytterligare en runda om 9 miljoner kronor där bland andra Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation investerar tillsammans med befintliga ägare, däribland Phoneragrundaren Henric Wiklund och Fabian Hielte, vd för Ernström & Co. 

”Norrsken delar vår grundvision att man vill göra någonting för att förändra samhället till det bättre, så det känns superroligt att de går in i bolaget. Förutom kapitalet sitter de även på väldigt mycket kunskap och kompetens”, säger Kristoffer Hagstedt.

Enligt Tove Larsson, investeringsansvarig på Norrsken Foundation, är investeringen i Whywaste en del i en större satsning på foodtech.

”Vi är väldigt fokuserade på matsvinn och har tidigare investerat i Karma som löser problemet i restaurangledet och Matsmart som gör samma sak i leverantörsledet. Därför känns det jättekul att nu kunna lägga till Whywaste i portföljen som adresserar samma problem för dagligvaruhandeln”, säger hon.

Läs mer: Avito-grundarna har investerat i startup som minskar matsvinn 

Whywaste har i dag tio anställda och finns hos runt 150 butiker tillhörande svenska kedjor som Coop, Ica, Hemköp och Citygross. Sedan lanseringen med Ica i Landvetter 2016 har bolaget minskat matsvinnet med motsvarande 450 000 måltider.

Nu blickar bolaget, som 2017 omsatte knappt 1,5 miljoner kronor enligt egna uppgifter, utanför Sveriges gränser med lanseringsplaner till hösten.

”Vi tittar framför allt på Europa och USA och har några pågående pilotprojekt. Vi håller på att utreda vilka marknader som har störst problem med svinn och kartlägga hur vi skulle kunna integrera våra system”, säger Kristoffer Hagstedt.

I höstas vann Whywaste ett miljöpris under Sustainability Summit I New York. Priset uppmärksammar gröna lösningar och teknologi och delas ut av den Svensk-amerikanska handelskammaren i New York tillsammans med revisionsfirman Deloitte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer