Hoppa till innehållet

Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken satsar ”tiotals miljoner” för att stötta de bästa lösningarna som kan dämpa negativa samhällseffekter av coronaviruset spridning. Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.Foto: Amanda Lindgren

”Vi har med växande oro sett coronavirusets framväxt. För lite mer än 24 timmar sedan bestämde vi oss för att släppa i princip allt annat och starta ”Action Against Corona”. Sedan dess har det gått fort och redan nu kan vi tillsammans med Dagens industri lansera en gemensam satsning för att stötta aktörer som kommer med lösningar på de problem som uppstår i virusets spår”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Konkret handlar det om både finansiellt stöd och hjälp med kontakter in till myndigheter och större företag, men också hjälp från it-sektorn till ideella organisationer.

”Det är inte vi som har lösningarna, men det finns massor med goda krafter där ute som kan bli ännu mer effektiva om de får tillgång till kapital, partnerskap och volontärtimmar från exempelvis utvecklare. Vi uppmanar alla goda initiativ och lösningar att registrera sig på sidan för att alla ska kunna se vad det finns för stöd att få från olika aktörer.”

Pengarna kommer dels att hämtas från Norrsken-stiftelsen, dels från den nybildade riskkapitalfonden Norrsken VC som ska investera i bolag som löser samhällsproblem.

Erik Engellau-Nilsson understryker att det inte handlar om att ta fram vaccin eller läkemedel, utan om idéer som hanterar de negativa samhällseffekter som viruset skapar.

Exakt hur mycket kapital som kommer att satsas i kampen är inte bestämt.

”Vi har inte satt något maxtak, men det handlar om minst tiotals miljoner som vi kan tänka oss att bidra med. Det beror i slutändan på vad det är för lösningar och behov vi får in. När det gäller donationer kan vi dessutom agera på någon timme, medan det tar lite längre tid när det kommer till investeringar där förutsättningen är att det också kan skapa avkastning på lång sikt.”

Den som har en idé och söker finansiering uppmanas att registrera sig på den nya hemsidan som Norrsken öppnat på adressen actionagainstcorona.org, där företag också kan anmäla intresse för att stötta olika initiativ med tid eller pengar.

Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

”Många stora och små företag kämpar just nu med den allvarliga ekonomiska situation som uppstått i spåren av coronasmittan”, säger chefredaktör Peter Fellman och tillägger:

”Dagens industri vet samtidigt att det finns en stor vilja och ett stort engagemang bland många företag i näringslivet att hjälpa till för att underlätta och bidra till en bättre situation i samhället. Därför gör vi det här tillsammans med Norrsken.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera