Annons

Norrsken startar accelerator för bolag som ska rädda världen

Funda Sezgi blir vd för Norrsken Impact Accelerator och en av dess medgrundare.
Funda Sezgi blir vd för Norrsken Impact Accelerator och en av dess medgrundare. Foto: Morgan Ekner
Tjugo utvalda bolag från hela världen bjuds i sommar in till Stockholm och en nystartad accelerator som ska hjälpa dem att lösa globala samhällsproblem. Bakom initiativet står bland andra Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hundratusen dollar (motsvarande drygt 800.000 kronor) i fickan och åtta veckors skräddarsytt program med tillgång till mentorer i form av entreprenörer från en rad framgångsrika tech-bolag. Så ser Norrskens recept ut för den accelerator som stiftelsen nu drar igång.

Siktet är inställt på att bidra till affärsutvecklingen av så kallade impact-bolag, som arbetar med att lösa en rad olika globala hållbarhetsutmaningar – från fattigdom och klimatförändringar till cancer och mentala hälsoproblem inom ramen för de 17 FN-målen i Agenda 2030.

”Acceleratorn har tillgång till ett 50-tal mentorer som är grundare av bolag som är eller är på god väg att bli unicorn-bolag”, säger Funda Sezgi, som blir vd för impact-acceleratorn och är en av dess medgrundare.

Förutom kända tech-entreprenörer kan deltagarna i programmet även få råd av andra experter, till exempel Ericssons tidigare hållbarhetschef Elaine Weidman-Grünewald som idag driver AI Sustainability Center.

Accelerator-programmet inleds i början juli och anpassas efter de olika deltagarnas önskemål. Bolag från hela världen är välkomna att söka, men Norrsken räknar med att de som väljs ut framför allt kommer från Europa, USA och Afrika.

”De tjugo bolag som bjuds in till Norrsken House får berätta om sina behov och sedan kommer vi koppla samman dem med rätt personer, istället för att sätta upp ett färdigt program som vi tvångsmatar dem med”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Allt avslutas med en ”Demo day” den 25 augusti, dit ett hundratal svenska och internationella riskkapitalistbolag bjudits in. Bland dem som redan tackat ja till att delta finns Atomico, Accel, Northzone och Creandum.

Förhoppningen är att impact-bolagen förutom affärsutvecklingen under veckorna i acceleratorn också kan resa hem med en investering i bagaget. Redan från start utlovas dock en finansiering 100.000 dollar från Norrsken i utbyte mot fem procent av ägandet.

”Historiskt har så mycket kapital gått till fel saker. Det är till den här typen av bolag som kapitalet borde flöda och det är där det kan göra skillnad”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Bakom acceleratorn står förutom Norrsken även en handfull startup-profiler, bland andra Fredrik Jung-Abbou som är medgrundare till Kry och Lendo. Han räknar med att kunna bidra med råd om hur bolagen ska tackla regelhinder de kommer stöta på, baserat på erfarenheter han har med sig från utvecklingen av digitala hälsotjänster.

”Det finns många unga entreprenörer som inte är redo att börja samla konst eller bli filantroper, där det här med impact-investeringar slår an en sträng. Så tiden är rätt och Norrsken är rätt plattform för att jag ska engagera mig”, säger Fredrik Jung-Abbou.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer