Hoppa till innehållet

Norrsken startar accelerator för bolag som ska rädda världen

Tjugo utvalda bolag från hela världen bjuds i sommar in till Stockholm och en nystartad accelerator som ska hjälpa dem att lösa globala samhällsproblem. Bakom initiativet står bland andra Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken.

Funda Sezgi blir vd för Norrsken Impact Accelerator och en av dess medgrundare.
Funda Sezgi blir vd för Norrsken Impact Accelerator och en av dess medgrundare.Foto: Morgan Ekner
Klarna-grundaren Niklas Adalberts stiftelse Norrsken investerar 100.000 dollar vardera i de 20 bolag som väljs ut till den nya impact-acceleratorn.
Klarna-grundaren Niklas Adalberts stiftelse Norrsken investerar 100.000 dollar vardera i de 20 bolag som väljs ut till den nya impact-acceleratorn.Foto: Amanda Lindgren
Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation.
Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation.Foto: Evelina Carborn

Hundratusen dollar (motsvarande drygt 800.000 kronor) i fickan och åtta veckors skräddarsytt program med tillgång till mentorer i form av entreprenörer från en rad framgångsrika tech-bolag. Så ser Norrskens recept ut för den accelerator som stiftelsen nu drar igång.

Siktet är inställt på att bidra till affärsutvecklingen av så kallade impact-bolag, som arbetar med att lösa en rad olika globala hållbarhetsutmaningar – från fattigdom och klimatförändringar till cancer och mentala hälsoproblem inom ramen för de 17 FN-målen i Agenda 2030.

”Acceleratorn har tillgång till ett 50-tal mentorer som är grundare av bolag som är eller är på god väg att bli unicorn-bolag”, säger Funda Sezgi, som blir vd för impact-acceleratorn och är en av dess medgrundare.

Förutom kända tech-entreprenörer kan deltagarna i programmet även få råd av andra experter, till exempel Ericssons tidigare hållbarhetschef Elaine Weidman-Grünewald som idag driver AI Sustainability Center.

Accelerator-programmet inleds i början juli och anpassas efter de olika deltagarnas önskemål. Bolag från hela världen är välkomna att söka, men Norrsken räknar med att de som väljs ut framför allt kommer från Europa, USA och Afrika.

”De tjugo bolag som bjuds in till Norrsken House får berätta om sina behov och sedan kommer vi koppla samman dem med rätt personer, istället för att sätta upp ett färdigt program som vi tvångsmatar dem med”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Allt avslutas med en ”Demo day” den 25 augusti, dit ett hundratal svenska och internationella riskkapitalistbolag bjudits in. Bland dem som redan tackat ja till att delta finns Atomico, Accel, Northzone och Creandum.

Förhoppningen är att impact-bolagen förutom affärsutvecklingen under veckorna i acceleratorn också kan resa hem med en investering i bagaget. Redan från start utlovas dock en finansiering 100.000 dollar från Norrsken i utbyte mot fem procent av ägandet.

”Historiskt har så mycket kapital gått till fel saker. Det är till den här typen av bolag som kapitalet borde flöda och det är där det kan göra skillnad”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Bakom acceleratorn står förutom Norrsken även en handfull startup-profiler, bland andra Fredrik Jung-Abbou som är medgrundare till Kry och Lendo. Han räknar med att kunna bidra med råd om hur bolagen ska tackla regelhinder de kommer stöta på, baserat på erfarenheter han har med sig från utvecklingen av digitala hälsotjänster.

”Det finns många unga entreprenörer som inte är redo att börja samla konst eller bli filantroper, där det här med impact-investeringar slår an en sträng. Så tiden är rätt och Norrsken är rätt plattform för att jag ska engagera mig”, säger Fredrik Jung-Abbou.

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera