Hoppa till innehållet

Norrsken startar ny podd: Klarna-grundaren talar ut om svåra perioden

Niklas Adalberths altruismstiftelse Norrsken vill lyfta fram personer som arbetar med att lösa globala problem med hjälp av teknik och innovation. I en ny intervjupodd sätts drivna entreprenörer och initiativtagare i rampljuset. 

Niklas Adalberth har grundat både fakturabolaget Klarna och stiftelsen Norrsken.
Niklas Adalberth har grundat både fakturabolaget Klarna och stiftelsen Norrsken.Foto: Jesper Frisk

På initiativ från poddmakaren Henric Smolak har stiftelsen Norrsken lanserat podcasten "Let's talk for a change". 

I första avsnittet gör Klarna-medgrundaren Niklas Adalberth poddebut. Där berättar Adalberth om vägen från ungdomsbrottsling i Uppsala till att bli ekonomiskt oberoende innan han avlagt sin examen - och hur den tänkta tryggheten som mångmiljonär istället förändrades till en känsla av meningslöshet. 

“Vi behöver omdefiniera begreppet framgång. När någon säger framgång menar man ofta ekonomisk sådan, men varför fortsätta spara pengar på ett bankkonto när man kan göra något meningsfullt med dem?”, säger han i podcasten. 

Efter att ha kollapsat på ett hotellrum i Las Vegas startade han som en motreaktion altruismstiftelsen Norrsken 2016. Sedan dess har han lagt ungefär 800 miljoner kronor av sitt eget kapital på stiftelsen.

Läs mer: Så ska de motarbeta ett av världens största samhällsproblem 

Podcastens programledare är techbolaget Strossles komersiella chef Henric Smolak. Smolak kom på idén efter att ha intervjuat Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson i sin podcast "Under 15". I varje avsnitt diskuteras de världsproblem som gästen arbetar för att förändra. 

“Grejen är att lyfta upp människor som vill skapa en bättre värld och att på ett naturligt sätt ge utrymme för dem att berätta sin story. Det känns som en ära att få göra detta tillsammans med Norrsken”, säger Henric Smolak.

Under startveckorna satsar podcasten, som drivs på engelska, på att intervjua och uppmärksamma de entreprenörer som har finansierats av Norrsken. I nästa avsnitt intervjuas hajpade matsvinnsappen Karmas medgrundare Elsa Bernadotte om hur det globala problemet med matsvinn ska lösas. 

Läs mer: Norrsken investerar i sitt sjätte foodtech-bolag 

Framöver kommer även andra entreprenörer och drivkrafter att intervjuas. Bland annat gästar den undersökande journalisten Anas Aremeyaw Anas. Anas journalistik fokuserar på mänskliga rättigheter och antikorruption i Ghana och Subsahariska Afrika. 

Att podcasten drivs på engelska hoppas Henric Smolak och Norrsken kommer att ge podcasten en bredare publik och leda budskapet utanför Sveriges gränser. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera