Annons

Norrsken startar ny podd: Klarna-grundaren talar ut om svåra perioden

Niklas Adalberth har grundat både fakturabolaget Klarna och stiftelsen Norrsken.
Niklas Adalberth har grundat både fakturabolaget Klarna och stiftelsen Norrsken. Foto: Jesper Frisk
Niklas Adalberths altruismstiftelse Norrsken vill lyfta fram personer som arbetar med att lösa globala problem med hjälp av teknik och innovation. I en ny intervjupodd sätts drivna entreprenörer och initiativtagare i rampljuset. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På initiativ från poddmakaren Henric Smolak har stiftelsen Norrsken lanserat podcasten "Let's talk for a change". 

I första avsnittet gör Klarna-medgrundaren Niklas Adalberth poddebut. Där berättar Adalberth om vägen från ungdomsbrottsling i Uppsala till att bli ekonomiskt oberoende innan han avlagt sin examen - och hur den tänkta tryggheten som mångmiljonär istället förändrades till en känsla av meningslöshet. 

“Vi behöver omdefiniera begreppet framgång. När någon säger framgång menar man ofta ekonomisk sådan, men varför fortsätta spara pengar på ett bankkonto när man kan göra något meningsfullt med dem?”, säger han i podcasten. 

Efter att ha kollapsat på ett hotellrum i Las Vegas startade han som en motreaktion altruismstiftelsen Norrsken 2016. Sedan dess har han lagt ungefär 800 miljoner kronor av sitt eget kapital på stiftelsen.

Läs mer: Så ska de motarbeta ett av världens största samhällsproblem 

Podcastens programledare är techbolaget Strossles komersiella chef Henric Smolak. Smolak kom på idén efter att ha intervjuat Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson i sin podcast "Under 15". I varje avsnitt diskuteras de världsproblem som gästen arbetar för att förändra. 

“Grejen är att lyfta upp människor som vill skapa en bättre värld och att på ett naturligt sätt ge utrymme för dem att berätta sin story. Det känns som en ära att få göra detta tillsammans med Norrsken”, säger Henric Smolak.

Under startveckorna satsar podcasten, som drivs på engelska, på att intervjua och uppmärksamma de entreprenörer som har finansierats av Norrsken. I nästa avsnitt intervjuas hajpade matsvinnsappen Karmas medgrundare Elsa Bernadotte om hur det globala problemet med matsvinn ska lösas. 

Varför fortsätta spara pengar på ett bankkonto när man kan göra något meningsfullt med dem?

Läs mer: Norrsken investerar i sitt sjätte foodtech-bolag 

Framöver kommer även andra entreprenörer och drivkrafter att intervjuas. Bland annat gästar den undersökande journalisten Anas Aremeyaw Anas. Anas journalistik fokuserar på mänskliga rättigheter och antikorruption i Ghana och Subsahariska Afrika. 

Att podcasten drivs på engelska hoppas Henric Smolak och Norrsken kommer att ge podcasten en bredare publik och leda budskapet utanför Sveriges gränser. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer