Annons

Norska ägare kliver in i Linas Matkasse

Syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck har fått en norsk delägare i och med att Herkules Capital köper in sig med över 30 procent i bolaget.
Syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck har fått en norsk delägare i och med att Herkules Capital köper in sig med över 30 procent i bolaget. Foto: Jack Mikrut
Det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital köper in sig i den svenska framgångssagan Linas Matkasse. ”Det är ett intressant bolag som är ensamma om att vara lönsamma på deras marknad”, säger Herkules Capitals Sverre Flåskjer - som tror att en börsnotering är möjlig framöver.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samtalen mellan parterna har förts sedan i våras men först nu kan det nya ägarinträdet bekräftas.

Herkules Capital köper över 30 procent av Linas Matkasse och kniper även ordförandeklubben i styrelsen, erfar Di. Herkules går in på en värdering på cirka 900 Mkr i matkasseföretaget, som förväntas omsätta en bit över 1 miljard kronor i år. På Herkules Capital är man också mycket nöjd med sin investering.

Läs mer: Tyskt bud på Linas matkasse

"Linas Matkasse har en fantastisk finansiell och varumärkesmässig historia, samt en enorm tillväxtpotential både i och utanför Norden. De är också ensamma om att vara lönsamma på deras marknad, samtidigt som vi vill bidra till att bolaget kan ta nästa steg, säger Sverre Flåskjer, Managing Partner på Herkules Capital.

Vi har ständigt örat mot marken och är nära etablering på flera nya marknader inom kort. Vår expansion i Norge bevisar mycket om vår kapacitet. 

 

Niklas Aronsson grundade Linas Matkasse tillsammans med sin syster Lina Gebäck 2008, och redan 2011 tog bolaget in fler riskkapitaldelägare i form av svenska Creandum och tyska Acton Capital.

Samtidigt kommer grundarna fortsatt att vara den största ägaren i bolaget, även efter ägarbreddningen med Herkules Capital som ny minoritetsägare. Både Sverre Flåskjer och Niklas Aronsson understryker annars att det är tillväxtfokus som kommer att utgöra huvudagendan den närmaste tiden och de båda ägarna blickar brett.

Utöver på den svenska och den norska marknaden är Linas Matkasse från och med i år också verksamt i Nederländerna.

"Vi har ständigt örat mot marken och är nära etablering på flera nya marknader inom kort. Vår expansion i Norge bevisar mycket om vår kapacitet. Vi har vuxit rekordsnabbt och resultatet på den norska marknaden är över förväntan", säger Niklas Aronsson.

Herkules Capital ser framför sig ett långt samarbete med Linas Matkasse.

"Räckvidden på våra viktiga ägarinnehav har pendlat mellan sex till nio år, och vi har nu tio år på oss att se till att Linas Matkasse växer och blir ett så lönsamt bolag som möjligt", säger Sverre Flåskjer.

Är ett alternativ att börsnotera Linas Matkasse framöver?

"En börsintroduktion kan i allra högsta grad vara ett rimligt steg, även om man aldrig ska spekulera för mycket om framtiden", säger Sverre Flåskjer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer