Annons

Northvolt bildar bolag med Volkswagen

Northvolts vd och grundare Peter Carlsson.
Northvolts vd och grundare Peter Carlsson. Foto: Jesper Frisk (Di).
Svenska Northvolt ska börja utveckla litiumjonbatterier för elbilar i Tyskland från 2023. Anläggningen byggs tillsammans med biljätten Volkswagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska batteritillverkaren Northvolt och den tyska fordonsjätten Volkswagen har nu satt upp ett samriskbolag. Det kommer att tillverka litiumjonbatterier i Salzgitter, Tyskland.

Den nya fabriken kommer att börja byggas under 2020 och stå klar att leverera produkter i slutet av 2023 eller i början av 2024. Den initiala produktionskapaciteten kommer att uppgå till 16 gigawattimmar, skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Volkswagen egen efterfrågan väntas 2025 uppgå till 150 gigawattimmar bara i Europa, samt lika mycket i Asien.

”Northvolts utveckling av en 'gigafactory' i Tyskland tillsammans med Volkswagen möjliggör utökad produktionskapacitet för gröna battericeller med minimalt koldioxidutsläpp. Detta kommer ha en signifikant påverkan på elektrifieringen av Europa”, säger Northvolts strategichef Fredrik Hedlund, som också blir det nya bolagets vd.

Läs mer: Bekräftar Di-uppgifter: Northvolts fabriksbygge säkrat – tar order på 122 miljarder 

Volkswagen har sedan tidigare åtagit sig att investera 900 miljoner euro, nästan 10 miljarder kronor, i batteriproduktion tillsammans med Northvolt. Affären kommunicerades i juni i år.

En del av pengarna kommer nu gå till samriskbolaget, medan en okänd summa har investerats direkt i Northvolt. I samband med det har Volkswagen tagit en 20-procentig ägarandel i Northvolt samt en post i styrelsen.

Northvolt säkrade i somras 9 miljarder kronor i nytt kapital och har planer på att bygga en egen fabrik i Skellefteå, som ska stå klar för produktionsstart 2021. Utöver det har Northvolt satt upp en anläggning för forskning och utveckling i Västerås.

(Di Digital/Nyhetsbyrån Direkt)

Läs mer: Så mycket brände Northvolt i fjol 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer