Hoppa till innehållet

Northvolt-chefen om miljardprojektet: ”Fortfarande enormt komplicerat”

Tanken bakom batteribolaget Northvolt är ett fossilfritt Europa. Det sa vd:n och medgrundaren Peter Carlsson under Impact Summit 2019.

Peter Carlsson, grundare och vd Northvolt.
Peter Carlsson, grundare och vd Northvolt.Foto: Amanda Lindgren

”Vi startade bolaget med ambitionen att möjliggöra ett fossilfritt Europa. Vi kunde inte se ett bättre sätt att påverka den omställningen än genom att bygga en massa batterier”‚ säger Northvolts vd Peter Carlsson under Impact Summit 2019.

Batteribolaget är på väg att bygga sin första storskaliga fabrik i Skellefteå. Därifrån ska tillverkningen av de gröna litiumjonbatterierna göras möjlig med hjälp av vattenkraft.

I juni stod det klart att Northvolt hade säkrat sin finansiering och mottagit ordrar på 122 miljarder kronor fram till 2030.

Peter Carlsson menar att Northvolt har delat upp människor i optimister och pessimister. Han själv tillhör det förstnämnda.

”Vi visste när vi startade att det är otroligt svårt att dra igång ett bolag där förutsättningen är att bli så pass stor för att lyckas”, säger Peter Carlsson.

Vi kan spåra all litium och kobolt

Han är ödmjuk när det storsatsande batteribolagets framtid kommer på tal.

”Vi har kunderna, ordrarna och kapitalet i ryggen men det är fortfarande ett enormt komplicerat projekt vi driver.”

I de gröna batterierna som Northvolt ska tillverka finns en stor mängd kobolt. Utvinningen, som bland annat sker i Kongo, har kritiserats av Amnesty för att använda sig av barnarbete och strida mot de mänskliga rättigheterna.

Men Northvolt har som ambition att använda hundra procent spårbart kobolt, för att kunna kontrollera ämnets ursprung.

”Istället för att köpa av underleverantörer så köper vi direkt och kan spåra all vår litium och vårt kobolt”, säger Peter Carlsson.

Batterierna ska gå att återanvända.

”De kommer tillbaka till Skellefteå och mals ner till ett fint pulver för att separera råmaterialen och då kan vi återanvända. Den omställningen är möjlig för hela branschen.”

Läs mer: Så kontrollerar han Northvolt – ihop med bankjätten 

Läs mer: Northvolts miljarder i hamn – globala industrijättar ombord

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera