Hoppa till innehållet

Northvolt tar in 5,5 miljarder – Stenbeck, Ek och Adalberth bland investerarna

Batteribolaget Northvolt tar in drygt 5,4 miljarder kronor, i en riktad emission. Bland investerarna finns bland annat Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberths Norrsken.

Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.
Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.

Northvolt skriver att pengarna ska användas till investeringar för att utöka sin produktions- och återvinningskapacitet samt aktiviteter inom forskning och utveckling.

”Jag tror att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital, samtidigt som de kan skala upp sina planer snabbast, kommer att bli de mest framgångsrika”, säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.Foto: Jack Mikrut

I den riktade emissionen om 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,4 miljarder kronor, medverkar flera internationella institutionella investerare som Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited och PCS Holding, men även Klarna-grundaren Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC.

Bland de privata investerarna märks Spotifys grundare Daniel Ek och Cristina Stenbeck. Även de befintliga aktieägarna Scania, Volkswagen, Goldman Sachs Merchant Banking Division och IMAS Foundation har gått in med pengar.

Northvolt pekar ut tre nyckelområden där det nya kapitalet ska användas. 

För det första handlar det om att öka produktionskapaciteten för battericeller för att nå tillverkningsmålet om 150 GWh i Europa år 2030. 

För det andra ska Northvolt utöka Northvolt Labs Campus där arbetet med forskning och utveckling äger rum. Området ska fördubblas i storlek under de kommande åren när det gäller investeringar.

Pengarna ska också användas till att etablera en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier vid fabriken i Skellefteå.

Så sent som i förra veckan gick Daniel Ek ut och lovade att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren, vilket Di Digital rapporterat om.

Dagens besked kommenterade Spotify-grundaren på Twitter:

”Glad att vara en liten del av denna resa och glad för Europas del!” skrev han i en tweet på engelska.

Daniel Ek har i dagsläget en privat förmögenhet på runt 35 miljarder kronor, kopplat tills hans ägarandel på 8 procent i Spotify, och ett antal kända investeringar i portföljen. 

I början av 2020 kunde Di Digital exempelvis avslöja att han köpt en ägarpost om 2,2 procent i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledande i Europa, för 175 miljoner kronor. Han driver även ett eget hemlighetsfullt projekt i bolaget HJN Sverige, som framöver ska arbeta med diagnostik av sjukdomar genom ny teknik. 

Transporter står för en stor andel av utsläppen i dag och enligt Norrsken blir Northvolt en viktig aktör i transformationen till elektrifiering. 

”Vi har sett att det finns en brist på batterier i Europa”, säger Tove Larsson, partner på Norrsken VC, till Di Digital.

”Vi är imponerade av teamet och har följt bolaget länge på grund av deras starka impact-fokus. Flera av bolagen i vår portfölj, som Heart Aerospace och Einride, arbetar med elektrifiering och vi ser där synergier och att de kan ha nytta av varandra”, säger Tove Larsson.

Investeringen sker i ett betydligt senare skede för Norrsken VC än vanligt. Riskkapitalfonden har tagit in närmare en miljard från Saminvest, Europeiska investeringsfonden samt Niklas Adalberth via Norrsken Foundation. Läs mer här

”Vi gör undantag för en unik möjlighet och är stolta att kunna delta i denna runda som imapctinvesterare”, säger Tove Larsson.

I början av året talade Cristina Stenbeck ut om om sin privata investeringsstrategi i Di Digital. Hon uppgav då att hon satsat cirka 400 miljoner kronor i startup-sektorn.

”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, sa hon då.

Cristina Stenbeck har de senaste åren köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop. Portföljen har vuxit och består nu av kring ett dussin kända investeringar.

Di Digital söker Cristina Stenbeck och Daniel Ek, vars pressavdelning hänvisar till sin vd:s tweet.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera