Hoppa till innehållet

Northvolt-grundarens doldisbolag tar in kapital – jobbar med H&M och Ikea

Turnpike jobbar med bärbar teknik som i realtid ger information till personal ute i butiker, fabriker eller hotell. Teknikbolaget har Northvolts Peter Carlsson som medgrundare och lockat kända investerare som den forne SAS-chefen Jan Carlzon samt Michael Wolf. 

Turnpikes grundare Carl Norberg, Peter Carlsson och Björn Ögren.
Turnpikes grundare Carl Norberg, Peter Carlsson och Björn Ögren.

För fyra år grundades Turnpike av Peter Carlsson, Carl Norberg och Björn Ögren med ambitionen att göra livet roligare för fans. Affärsidén var att ge följare en direktlänk till artister och idrottsklubbar genom ett uppkopplat armband.

De fick igång samarbeten med bland annat Manchester City, men upptäckte att det var en komplicerad marknad. Därför bestämde de sig för att byta inriktning från konsumenter till bolag.

”Det finns flera miljarder som jobbar ute i fabriker och butiker. Alla techgiganter fokuserar nu på arbetare i första linjen”, säger Turnpikes medgrundare Carl Norberg.

Läs mer: Grammy-vinnare investerar i Tesla-chefens armband 

Enligt Carl Norberg har många företag investerat i smarta uppkopplade system med kameror och sensorer, det så kallade Sakernas internet, och rapporteringsfunktioner. Men de samlas oftast i veckorapporter och når inte personalen direkt ute i fältet. Med Turnpikes uppkopplade armband och mjukvaruplattform får de anställda istället information i realtid.

”I ett servicesammanhang så är det viktigt att kunna fokusera på kunden och inte springa runt med en mobil. Istället vibrerar det i klockan och personalen får veta om det till exempel är många kunder i en viss del av butiken eller ifall det är en särskild kund som behöver få kontakt”, säger Carl Norberg.

Turnpike har gjort en konceptstudie tillsammans med Ikea.
Turnpike har gjort en konceptstudie tillsammans med Ikea.

En av Turnpikes kunder är klädjätten H&M HM B -1,78%Dagens utveckling. Ibland kan personalens uppgifter och scheman ändras timme för timme. I stället för att då behöva ha kontakt med kontoret får de uppdateringar direkt på armen. 

Det kan också handla om smarta och uppkopplade provrum. Systemet flaggar om det finns kunder som provar kläder eller om de kallat på assistans genom en knapptryckning. 

”Ger man folk hjälp i provrummen ökar omsättningen 4–5 gånger. Vi upptäckte hur uppskattat vår teknik var hos personalen i H&M:s flaggskeppsbutik i Mitte i Berlin.”

Till hjälp att utveckla konceptet mot retail har Turnpike med sig Jörgen Andersson som investerare och styrelseledamot. Han arbetade 25 år på H&M som bland annat global marknadschef för att sedan gå vidare till både Uniqlo och Esprit. 

Andra bolag som testar Turnpikes system är Ica, Ikea och Epicenter. Nyligen gick bolaget in i ett globalt samarbete med Microsoft, där it-jättens över 20 000 säljare erbjuder Turnpike. Enligt Turnpike finns det även ett visst intresse från amerikansk bilindustri för tekniken. 

I samband med den pågående coronapandemin har de lanserat nya funktioner för att öka säkerheten.

”Det kan handla om att hjälpa personalen att varna ifall de kommer för nära varandra. Eller om det är för många kunder som trängs på samma plats.”

För att undvika smittspridning varnas medarbetare när människor inte håller tillräckligt stort avstånd.
För att undvika smittspridning varnas medarbetare när människor inte håller tillräckligt stort avstånd.

Med i styrelsen i företaget sitter bland andra Eva Kaijser, tidigare vd för Nordic Mines och senare ansvarig för noteringsprojektet på Izettle (som dock slutade i ett jätteuppköp av Paypal), och Elisabeth Örn Sylve som är global affärschef på Microsoft.

I dagarna har Turnpike tagit in nya investeringar på 10 miljoner kronor från befintliga ägare. Totalt har bolaget lockat kapital på omkring 80 Mkr sedan starten, varav 25 Mkr senaste året. 

Enligt medgrundaren Carl Norberg väntar en till kapitalrunda på 50–80 Mkr i vinter.

”Hittills har vi skött kapitalanskaffningen själva från 'family offices' och ett par riskkapitalbolag. Vi fick dock skjuta på den större rundan på grund av coronakrisen”, säger Carl Norberg.

De tre grundarna Peter Carlsson, Carl Norberg och Björn Ögren äger tillsammans omkring 40 procent av bolaget i dag. 

Peter Carlsson blev känd som ”Tesla-svensken” när han var högt uppsatt chef direkt under Elon Musk hos elbilstillverkan. På senare år har han lett det gigantiska batteriprojektet Northvolt, som i veckan tecknade avtal med BMW på 20 miljarder kronor. 

Med bland investerarna är den tidigare SAS-chefen Jan Carlzon. Han vände det krisade flybolaget på 80-talet genom att lägga fokus på det han myntade som ”Sanningens ögonblick”, att mötet med kunden är det som är avgörande för ett företag. 

”De direkta signalerna till personalen ger ökad entusiasm och engagemang”, har Jan Carlzon sagt angående sin investering i Turnpike.

På ägarlistan finns även den tidigare Swedbank-vd:n Michael Wolf, Svante Elfving, medgrundare till Brummer och Partners, och den brittiska reklamgurun Sir John Hegarty.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera