Hoppa till innehållet

Northvolt tar in 5,5 miljarder – Stenbeck, Ek och Adalberth bland investerarna

Batteribolaget Northvolt tar in drygt 5,4 miljarder kronor, i en riktad emission. Bland investerarna finns bland annat Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberths Norrsken.

Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.
Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.

Northvolt skriver att pengarna ska användas till investeringar för att utöka sin produktions- och återvinningskapacitet samt aktiviteter inom forskning och utveckling.

”Jag tror att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital, samtidigt som de kan skala upp sina planer snabbast, kommer att bli de mest framgångsrika”, säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.Foto: Jack Mikrut

I den riktade emissionen om 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,4 miljarder kronor, medverkar flera internationella institutionella investerare som Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited och PCS Holding, men även Klarna-grundaren Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC.

Bland de privata investerarna märks Spotifys grundare Daniel Ek och Cristina Stenbeck. Även de befintliga aktieägarna Scania, Volkswagen, Goldman Sachs Merchant Banking Division och IMAS Foundation har gått in med pengar.

Northvolt pekar ut tre nyckelområden där det nya kapitalet ska användas. 

För det första handlar det om att öka produktionskapaciteten för battericeller för att nå tillverkningsmålet om 150 GWh i Europa år 2030. 

För det andra ska Northvolt utöka Northvolt Labs Campus där arbetet med forskning och utveckling äger rum. Området ska fördubblas i storlek under de kommande åren när det gäller investeringar.

Pengarna ska också användas till att etablera en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier vid fabriken i Skellefteå.

Så sent som i förra veckan gick Daniel Ek ut och lovade att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren, vilket Di Digital rapporterat om.

Dagens besked kommenterade Spotify-grundaren på Twitter:

”Glad att vara en liten del av denna resa och glad för Europas del!” skrev han i en tweet på engelska.

Daniel Ek har i dagsläget en privat förmögenhet på runt 35 miljarder kronor, kopplat tills hans ägarandel på 8 procent i Spotify, och ett antal kända investeringar i portföljen. 

I början av 2020 kunde Di Digital exempelvis avslöja att han köpt en ägarpost om 2,2 procent i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledande i Europa, för 175 miljoner kronor. Han driver även ett eget hemlighetsfullt projekt i bolaget HJN Sverige, som framöver ska arbeta med diagnostik av sjukdomar genom ny teknik. 

Transporter står för en stor andel av utsläppen i dag och enligt Norrsken blir Northvolt en viktig aktör i transformationen till elektrifiering. 

”Vi har sett att det finns en brist på batterier i Europa”, säger Tove Larsson, partner på Norrsken VC, till Di Digital.

”Vi är imponerade av teamet och har följt bolaget länge på grund av deras starka impact-fokus. Flera av bolagen i vår portfölj, som Heart Aerospace och Einride, arbetar med elektrifiering och vi ser där synergier och att de kan ha nytta av varandra”, säger Tove Larsson.

Investeringen sker i ett betydligt senare skede för Norrsken VC än vanligt. Riskkapitalfonden har tagit in närmare en miljard från Saminvest, Europeiska investeringsfonden samt Niklas Adalberth via Norrsken Foundation. Läs mer här

”Vi gör undantag för en unik möjlighet och är stolta att kunna delta i denna runda som imapctinvesterare”, säger Tove Larsson.

I början av året talade Cristina Stenbeck ut om om sin privata investeringsstrategi i Di Digital. Hon uppgav då att hon satsat cirka 400 miljoner kronor i startup-sektorn.

”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, sa hon då.

Cristina Stenbeck har de senaste åren köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop. Portföljen har vuxit och består nu av kring ett dussin kända investeringar.

Di Digital söker Cristina Stenbeck och Daniel Ek, vars pressavdelning hänvisar till sin vd:s tweet.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera