Annons

Northvolts grundare om miljardinjektionen: ”Jätteviktigt för oss”

Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson.
Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson. Foto: Petronelle Halvorsen
Northvolt har under de senaste månaderna tagit in 20 miljarder kronor i kapital och krediter. Men vad det innebär för batteribolagets värdering är ännu oklart. ”Pengarna kommer att räcka ett antal år för att bygga ut vår forskning och utveckling”, säger vd:n Peter Carlsson till Di.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska batteribolaget Northvolt tar in 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,4 miljarder kronor, i en riktad emission.

En av de största nya investerarna är det skotska fondbolaget Baille Gifford, som till exempel kontrollerar drygt 4 procent av aktierna i elbilstillverkaren Tesla.

”Det här är jätteviktigt för oss. Det är en fortsättning på vår expansionsplan och en realisering av den affärsplan som vi har definierat”, säger Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson till Di.

Hur stor ägarandel motsvarar den här emissionen?

”Vi vill inte kommentera det i det här läget.”

Läs mer: Northvolt gör miljardemission – Stenbeck, Ek och Adalberth bland investerarna

Värderingen av företaget är okänd i den nya transaktionen, som ännu inte har registrerats hos Bolagsverket. Under 2019 tog Northvolt in 9 miljarder kronor i nytt kapital genom en nyemission till en värdering om 15 miljarder kronor.

Men Northvolt tog så sent som i juli i år ett jättelån på 14 miljarder kronor. Bakom lånet stod ett konsortium av banker, pensionsfonder och finansiella institutioner. 

Tillsammans med dagens kapitalresning – i form av en riktad emission – har Northvolt totalt tagit in omkring 20 miljarder kronor de senaste månaderna. 

”Det kapital vi tog in nu kommer, beroende på hur vi använder det, att räcka ett antal år för att bygga ut vår forskning och utveckling samt recycling”, säger Peter Carlsson och tillägger:

”Men för att fullt bygga ut Skellefteå-fabriken så kommer vi att behöva resa ytterligare kapital.”

Omställningen till hållbara transporter och energikällor har blivit en nyckelfråga för EU-kommissionen, vars ordförande Ursula von der Leyen lanserat ett investeringspaket under namnet ”European Green Deal”. 

”Vi har en unik möjlighet att spela en nyckelroll i den omställningen. Den här kapitalresningen är ju en del i det steget att bygga en stark europeisk spelare och ett starkt europeiskt ekosystem”, säger Northvolts vd Peter Carlsson. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer