Annons

Northvolts ledning shoppar fler aktier i bolaget

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson. Foto: Jack Mikrut
Svenska batteribolaget Northvolt kan snart ha säkrat en runda på 16 miljarder kronor enligt vd Peter Carlsson. Samtidigt väljer ledningen att köpa fler aktier i bolaget genom en mindre nyemission. ”Man tror på vad vi gör”, säger bolaget i ett uttalande om interna aktiehandeln.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Batteriuppstickaren Northvolt har genomfört en nyemission på drygt 10 miljoner kronor och enligt bolaget är det ledningen som ska ha skjutit till pengarna för att öka den egna insatsen i bolaget.

Beloppet är tämligen blygsamt med tanke på den enorma kapitalrunda på 1,5 miljarder euro, motsvarande nästan 16 miljarder kronor, Northvolt just nu är ute på. Enligt bolagets grundare och vd Peter Carlsson är man på god väg att säkra investeringen.

Läs mer: Northvolt: behövs fler batterifabriker i Europa 

Ledningen har köpt nya aktier för 10,2 miljoner kronor, för det har de fått 9,8 miljoner nya preferensaktier. Det innebär en aktiekurs på 1,05 kronor, visar handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Anledningen till att ledningen köpt på sig aktier i bolaget genom nyemissionen ska enligt Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt vara att ”man tror på det vi gör”, mer än så vill man dock inte säga.

Samtidigt lockar bolaget till sig kompetens inom flera delar av batteriutveckling och produktion. I mitten av januari beslutade Northvolts styrelse att starta ett program med teckningsoptioner för 40 av bolagets medarbetare.

Just nu är bolaget mitt uppe i byggandet av en forskningsanläggning i Västerås och en tillverkningsfabrik i Skellefteå, med en kapacitet på 32 gigawattimmar när fabriken är fullt utbyggd år 2023 eller 2024. Produktionen är dock planerad att starta redan 2020 eller tidigt 2021.

Efterfrågan på batterier, främst inom fordonsindustrin, växer  i takt med att allt större intresse väckts kring elektrifierade fordon, inte minst på grund av den framfart Tesla visat. 

Det amerikanska bolaget, med den färgstarke grundaren Elon Musk i spetsen, har också fostrat Northvolts grundare och vd Peter Carlsson och bolagets operativa chef Paolo Cerruti, som båda jobbat för Tesla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer