Annons

Northzone och Creandums quizbolag köper norsk kollega

Till vänster: Åsmund Furuseth, vd och medgrundare av Kahoot. Till höger: Daniel Senn, vd och medgrundare av Poio.
Till vänster: Åsmund Furuseth, vd och medgrundare av Kahoot. Till höger: Daniel Senn, vd och medgrundare av Poio. Foto: Press.
Med över en miljard spelare tar det norska quizbolaget Kahoot marknadsandelar i snabb takt. Nu köper bolaget, som backas av Northzone, Creandum och Microsoft, en norsk kollega.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det norska quizbolaget Kahoot har seglat upp till att bli en av de största inlärningsplattformarna i Skandinavien. 

Nu köper bolaget upp sin norska kollega Poio, en plattform som hjälper barn att lära sig läsa.

”Vi är imponerade av hur Poio redan hjälpt fler än 100 000 barn i Skandinavien att lära sig läsa på ett fantastiskt sätt”, säger Åsmund Furuseth, vd och medgrundare av Kahoot.

Poio backas sedan tidigare av Schibsteds riskkapitalplånbok Growth. Affärens storlek ligger på 6,5 miljoner dollar, motsvarande 62 miljoner kronor.

Läs mer: Northzone och Creandum pytsar in pengar i norsk quizjätte 

Under sommaren ska Poio lansera sin tjänst även i Storbritannien, i förhoppning om att kunna växa rejält på den större marknaden. Genom ”gamification”, eller spelifiering, ska barn kunna lära sig läsa på ett roligt sätt.

Kahoot grundades 2013 och bolagets plattform används framför allt i skolor i undervisningen, men även under sportarrangemang och events. 

Under 2018 hade plattformen, enligt bolaget självt, över en miljard medverkande spelare i över 200 länder. Tidigare i maj köpte Kahoot upp matematikappen Dragonbox. Strategin tycks alltså vara expansion via uppköp.

”Med förvärven av Dragonbox och Poio tar Kahoot två jättekliv framåt. Det mest spännande är att Kahoot nu i grunden är på god väg att totalt omdefiniera hur en digital plattform för lärande ser ut”, säger Fredrik Cassel, partner på Creandum.

Under 2017 klev de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum in när bolaget tog in cirka 83 Mkr i en investeringsrunda. Dessförinnan hade Kahoot tagit in 10 miljoner dollar, motsvarande drygt 95 Mkr, från bland andra Microsoft.

Läs mer: En miljon spelar deras dagliga live-quiz i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer