Annons

Northzone tar in fem miljarder i ny rekordfond

Två av Northzones partners: Jessica Schultz och Pär-Jörgen Pärson.
Två av Northzones partners: Jessica Schultz och Pär-Jörgen Pärson.
Den svenska riskkapitaljätten Northzone plockar in närmare 5 miljarder kronor i en ny, rekordstor fond för investeringar i tekniktunga startupbolag. Beskedet kommer endast dagar efter EQT Ventures slagit svenskt rekord med drygt 7 miljarder kronor in sin senaste fond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allt mer pengar flödar in i venture capital-bolagens kassakistor. 

I somras kunde Di Digital rapportera att riskkapitalbolaget Creandum tagit in 2,8 miljarder kronor i sin största fond någonsin. 

Förra veckan tog brittiska Balderton, en storinvesterare i svenska startups, in 3,9 miljarder kronor i sin senaste fond. Och några dagar senare bekräftade jätten EQT Ventures att man tagit in drygt 7 miljarder kronor i sin andra fond. Det är nytt rekord för en enskild svensk fond med siktet inställt på unga techbolag.

Nu aviserar Northzone att man plockat in 4,86 miljarder kronor, eller 500 miljoner dollar, i sin nionde fond. Summan är personligt rekord för riskkapitalbolaget och kan jämföras med den förra fonden, som innehöll drygt 3 miljarder kronor när den blev klar hösten 2016.

”Fonden var övertecknad och processen var den snabbaste vi haft. Det tog ungefär fem månader för större delen av våra åtaganden att komma in”, säger Jessica Schultz, som är general partner på Northzone. 

Att processen gått smidigt hänger samman med bolagets framgångar. I fjol kunde Northzone dela ut 10-tals miljarder till investerarna sedan portföljbolaget Spotify noterats i New York och Izettle sålts till Paypal.

Läs mer: Jessica Schultz lämnar krisdrabbad e-handlare 

Riskkapitalbolagens rekord sätts samtidigt som många spår en nedgång i sektorn. Skandalerna kring coworkingbolaget Wework har skakat om branschen och satt storägaren, japanska Softbank med jättefonden Vision Fund, i gungning. 

”Vi tror på en korrigering på marknaden. Men det är inte alltid dåligt. Bolag som Spotify, Izettle och Uber startades under åren kring finanskrisen 2008. Vi har sett många kriser under vår 23-åriga historia”, säger Jessica Schultz.

Pengarna i den nya fonden ska investeras i unga techbolag i tidiga faser, a-rundor och b-rundor. Branscher som lyfts fram är bank- och finans, vård, utbildning, mobilitet och bygg. 

”Vi letar möjligheter där teknologi kan accelerera innovation”, säger Jessica Schultz.

Hon tillägger att Northzone även gör vissa så kallade sådd-investeringar i helt nybakade bolag.

”Vi vill tidigt etablera relationer med bra entreprenörer som vill förändra en hel bransch i grunden”, säger hon.

Northzones partners, från vänster: Marta Sjögren, Jeppe Zink, Pär-Jörgen Pärson, Jessica Schultz, Paul Murphy och Michiel Kotting. Frånvarande: Hans Otterling och Björn Stray.
Northzones partners, från vänster: Marta Sjögren, Jeppe Zink, Pär-Jörgen Pärson, Jessica Schultz, Paul Murphy och Michiel Kotting. Frånvarande: Hans Otterling och Björn Stray.

Northzones senaste fond backas av privata och institutionella ägare i Europa, USA och Asien. Vilka vill Jessica Schultz inte säga. Tidigare har bland annat Skandia samt Tredje och Sjätte AP-fonden investerat i Northzones fonder.

Läs mer: Jessica Schultz är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

Riskkapitalbolagens kapitalkällor är en fråga som får allt mer uppmärksamhet. Softbank har exempelvis kritiserats för att det saudiska kungahuset är största investerare i deras jättefond Vision Fund, som investerat i Uber, Wework och Slack.

Jessica Schultz uppger att Northzone tackat nej till flera potentiella investerare.

”Vi vill att våra investerare lever upp till samma krav som vi har på oss själva. Vi har tydliga förbud mot investeringar i bolag som kan inskränka mänskliga rättigheter, arbetsrätten, bryter mot EU eller FN-lagar, eller som sysslar med exempelvis hasardspel eller vapen”, säger hon.

Läs mer: Pär-Jörgen Pärson: Det finns ett före och ett efter Wework 

Huvudansvar för Northzones nionde fonden har bolagets fem ”general partners”, varav Jessica Schultz är en. Veteranerna Hans Otterling och Björn Stray är inte ”general partners” i senaste fonden. De fokuserar numera på de äldre portföljbolagen och fonderna 6, 7 och 8 som ännu är aktiva.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer