Hoppa till innehållet

Northzone tar in fem miljarder i ny rekordfond

Den svenska riskkapitaljätten Northzone plockar in närmare 5 miljarder kronor i en ny, rekordstor fond för investeringar i tekniktunga startupbolag. Beskedet kommer endast dagar efter EQT Ventures slagit svenskt rekord med drygt 7 miljarder kronor in sin senaste fond.

Två av Northzones partners: Jessica Schultz och Pär-Jörgen Pärson.
Två av Northzones partners: Jessica Schultz och Pär-Jörgen Pärson.

Allt mer pengar flödar in i venture capital-bolagens kassakistor. 

I somras kunde Di Digital rapportera att riskkapitalbolaget Creandum tagit in 2,8 miljarder kronor i sin största fond någonsin. 

Förra veckan tog brittiska Balderton, en storinvesterare i svenska startups, in 3,9 miljarder kronor i sin senaste fond. Och några dagar senare bekräftade jätten EQT Ventures att man tagit in drygt 7 miljarder kronor i sin andra fond. Det är nytt rekord för en enskild svensk fond med siktet inställt på unga techbolag.

Nu aviserar Northzone att man plockat in 4,86 miljarder kronor, eller 500 miljoner dollar, i sin nionde fond. Summan är personligt rekord för riskkapitalbolaget och kan jämföras med den förra fonden, som innehöll drygt 3 miljarder kronor när den blev klar hösten 2016.

”Fonden var övertecknad och processen var den snabbaste vi haft. Det tog ungefär fem månader för större delen av våra åtaganden att komma in”, säger Jessica Schultz, som är general partner på Northzone. 

Att processen gått smidigt hänger samman med bolagets framgångar. I fjol kunde Northzone dela ut 10-tals miljarder till investerarna sedan portföljbolaget Spotify noterats i New York och Izettle sålts till Paypal.

Läs mer: Jessica Schultz lämnar krisdrabbad e-handlare 

Riskkapitalbolagens rekord sätts samtidigt som många spår en nedgång i sektorn. Skandalerna kring coworkingbolaget Wework har skakat om branschen och satt storägaren, japanska Softbank med jättefonden Vision Fund, i gungning. 

”Vi tror på en korrigering på marknaden. Men det är inte alltid dåligt. Bolag som Spotify, Izettle och Uber startades under åren kring finanskrisen 2008. Vi har sett många kriser under vår 23-åriga historia”, säger Jessica Schultz.

Pengarna i den nya fonden ska investeras i unga techbolag i tidiga faser, a-rundor och b-rundor. Branscher som lyfts fram är bank- och finans, vård, utbildning, mobilitet och bygg. 

”Vi letar möjligheter där teknologi kan accelerera innovation”, säger Jessica Schultz.

Hon tillägger att Northzone även gör vissa så kallade sådd-investeringar i helt nybakade bolag.

”Vi vill tidigt etablera relationer med bra entreprenörer som vill förändra en hel bransch i grunden”, säger hon.

Northzones partners, från vänster: Marta Sjögren, Jeppe Zink, Pär-Jörgen Pärson, Jessica Schultz, Paul Murphy och Michiel Kotting. Frånvarande: Hans Otterling och Björn Stray.
Northzones partners, från vänster: Marta Sjögren, Jeppe Zink, Pär-Jörgen Pärson, Jessica Schultz, Paul Murphy och Michiel Kotting. Frånvarande: Hans Otterling och Björn Stray.

Northzones senaste fond backas av privata och institutionella ägare i Europa, USA och Asien. Vilka vill Jessica Schultz inte säga. Tidigare har bland annat Skandia samt Tredje och Sjätte AP-fonden investerat i Northzones fonder.

Läs mer: Jessica Schultz är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist 

Riskkapitalbolagens kapitalkällor är en fråga som får allt mer uppmärksamhet. Softbank har exempelvis kritiserats för att det saudiska kungahuset är största investerare i deras jättefond Vision Fund, som investerat i Uber, Wework och Slack.

Jessica Schultz uppger att Northzone tackat nej till flera potentiella investerare.

”Vi vill att våra investerare lever upp till samma krav som vi har på oss själva. Vi har tydliga förbud mot investeringar i bolag som kan inskränka mänskliga rättigheter, arbetsrätten, bryter mot EU eller FN-lagar, eller som sysslar med exempelvis hasardspel eller vapen”, säger hon.

Läs mer: Pär-Jörgen Pärson: Det finns ett före och ett efter Wework 

Huvudansvar för Northzones nionde fonden har bolagets fem ”general partners”, varav Jessica Schultz är en. Veteranerna Hans Otterling och Björn Stray är inte ”general partners” i senaste fonden. De fokuserar numera på de äldre portföljbolagen och fonderna 6, 7 och 8 som ännu är aktiva.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera