Annons

Northzonegrundare leder jakt på visdom

Jörgen Asango Bladh (i glasögon), intiativtagare till konferensen Wisdom Stockholm.
Jörgen Asango Bladh (i glasögon), intiativtagare till konferensen Wisdom Stockholm.
I nästa vecka samlas entreprenörer, teknikinvesterare och livsstilscoacher i Stockholm för att vidga sina sinnen. Med Google som huvudsponsor gör konferensen Wisdom entré i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

 Det är en ovanlig blandning talare på konferensen Wisdom. Det är varken en näringslivskonferens eller ett psykologevent ändå finns båda grupperna samlade, liksom andliga ledare, lyckoforskare och komiker. Såväl filmskaparen Kay Pollak som en av president Obamas rådgivare och yogainstruktören Gopi Kallayil som även arbetar som Googles chefsevangelist är på plats.

Enligt beskrivningen samlar konferensen personer ”intresserade av att leva med djupare visdom, engagemang och medvetenhet i den digitala eran”.

En av initiativtagarna till konferensen är Jörgen Asango Bladh. Han var med och grundade det framgångsrika riskkapitalbolaget Northzone, som han lämnade för ett par år sedan.

”Den största anledningen till att jag lämnade Northzone var för att jag ville lägga mer tid på meditation och personlig utveckling. Det blev lite väl fullt i kalendern med den typen av jobb”, säger Jörgen Asango Bladh.

Hans intresse för meditation väcktes av en slump för snart tio år sedan.

”Jag har aldrig varit en sökare egentligen. Det som hände vara att jag av misstag hamnade på kursgården Baravara i Dalarna och fyra dagar senare visste jag att det här ville jag ha mer av”, berättar han.

Jörgen Asango Bladh, initiativtagare till Wisdom Stockholm.

I USA finns konferensen Wisdom 2.0 som blivit en utgångspunkt för startupvärldens spirituella sida.

”Det har blivit den stora konferensen i USA där tech möter livsstil. Det är väldigt populärt bland startupbolagen att bygga in meditation och liknande i bolagskulturen. Jag och Alfred Tolle på Google bestämde oss för att ta det till Stockholm, fast på vårt sätt”, säger Jörgen Asango Bladh.

Bolag och företagsledare på bland annat Google, Salesforce och Linkedin har alla hämtat inspiration från meditation, yoga och mindfulness.

”För mig var det en individuell resa, men det här har blivit något för organisationer. Bolagen har märkt att om de lägger in det som en del av sin företagskultur så får de bättre fungerande bolag”.

Ett event som bär vissa kulturella likheter med konferensen Wisdom är ökenfestivalen Burning man i Nevada. Festivalen är känd för dess frisläppta hippie-kultur och för att den blivit en samlingsplats för IT-entreprenörerna från Silicon Valley. Här är pengar förbjudet och även IT-miljardärerna förväntas delta i gåvoekonomin som styr ökenstaden.

”Det är samma kulturella rörelse men ett lite annorlunda event. Människor i Kalifornien har varit tidigt ute, alltifrån hippiekulturen på 60-talet till surfingen har varit uttryck för självuppfyllande. Kalifornien har varit det ställe som ur ett västerländskt perspektiv varit grogrund för det här”, säger Jörgen Asango Bladh.

Hur mottagliga tror du svenskarna är?

”Jag tror att vi är väldigt mottagliga. Vi är ett tillräckligt rikt land för att bry oss om lycka och religionen har inget starkt grepp här. Sen har vi börjat få en startupvärld som är väldigt spännande som inte funnits tidigare. Där är lättare att få in det här i nya bolag med yngre människor som är mer förändringsbenägna.”

Konferensen Wisdom hålls tisdag och onsdag nästa vecka på Oscarsteatern i Stockholm. För att få in fler framtida företagsledare på konferensen ger de 100 rabatterade biljetter till studenter på Handelshögskolan, där hela biljettpriset går till Röda korset.

”Vi gör inte det här för att tjäna några pengar. Vi vill nå ut med vårt budskap och ge inspiration för framtida ledarskap”, säger Jörgen Asango Bladh.

Lyssna på Digitalpodden om konferensen Wisdom Stockholm: 

http://embed.acast.com/digitalpodden/supersuccenswish-seb-sbitcoin-satsningochmindfulnessforstartups

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes</

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer