Annons

Northzones Pär-Jörgen Pärson grillad på Female Founders

Northzones partner Pär-Jörgen Pärson förklarar mansdominansen bland portföljbolagen på eventet Female Founders.
Northzones partner Pär-Jörgen Pärson förklarar mansdominansen bland portföljbolagen på eventet Female Founders. Foto: Jonas Eng
Northzones stjärninvesterare Pär-Jörgen Pärson flög in från London för att delta i Di Digitals event Female Founders. Där fick han stå till svars för riskkapitalbolagets oförmåga att hitta kvinnliga grundare. ”Vi har en bias”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Northzones partner Pär-Jörgen Pärson är en av Sveriges tyngsta riskkapitalister. I portföljen finns bland annat Spotify, Matsmart och Na-kd. Däremot investerar Northzone i få svenska bolag med kvinnliga grundare. I fjol var den siffran noll.

”Det är ett problem vi har upplevt framför allt här i Sverige. Däremot har vi haft en mycket bättre mix bland våra investeringar i till exempel Tyskland, England och USA”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Det är naturligtvis något systematiskt fel i vår deal flow-process

Han berättar att Northzone analyserar vilka affärsidéer som konverteras till en investering.

”Om vi då har något systematiskt fel i vår process borde vi ha färre kvinnor som får pengar, men det har vi inte. Däremot är vi pinsamt medvetna om hur lite vi har investerat i svenska kvinnliga entreprenörer. Det är ofantligt tråkigt.”

Se hela Female Founders här. 

Di Digitals reporter Mimi Billing, moderator på eventet, påpekar att 2 procent av riskkapitalet i USA går till kvinnliga grundare medan samma siffra i Sverige under 2017 bara var 0,7 procent.

”Är det något fel på kvinnliga entreprenörer i Sverige?” frågar hon.

Pär-Jörgen Pärsons teori handlar mer om att kvinnor väljer bort sammanhang som är präglade av ett mansdominerat språk och som fokuserar på teknik snarare än dess problemlösande syfte.

Läs mer: Mimbly kammade hem pitchsegern under Female Founders 

Då får han en reprimand från rekryteringsbolaget Women Executive Searchs grundare Anna Stenberg, som även var med på scenen.

”Snarare är det så att kvinnor väljer vägar där man kan identifiera sig med kulturen, klimatet och ledarskapet. Det är huvudproblemet för er – att de spännande talangerna som finns ratar er. Det är inte fel på kvinnorna, det är fel på kulturen i riskkapitalbolagen”, säger hon.

Pär-Jörgen Pärson går då emot vad han tidigare sagt och uppger att Northzone har ett systematiskt problem.

”Vi har sett att vi har en egen bias och vi har svårare att nå ut till vissa typer av entreprenörer”, säger Pär-Jörgen Pärson och fortsätter:

”Det är naturligtvis något systematiskt fel i vår deal flow-process. Vi vet ju att det finns fler kvinnor än så som startar företag”, säger han.

Läs mer: Anna Urombi är årets Female Founder 

Han är övertygad om att fler bolag med kvinnliga grundare kommer att segla upp på marknaden. Av de bolag som finns i Northzones flöde har 10-11 procent enbart kvinnliga grundare och 25 procent har en mix av kvinnor och män.

Läs mer: ”Klädsam självkritik av Northzones Pär-Jörgen Pärson”

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies