Annons

Northzones tyska elscooterutmanare kommer till Sverige

Till vänster: Tiers scootrar på portugisiska gator. Till höger: Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.
Till vänster: Tiers scootrar på portugisiska gator. Till höger: Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.
Nu intar ett tredje elscooterbolag den svenska marknaden. Tier lanserar i de tre största svenska städerna. I ryggen har bolaget den tunga svenska investeraren Northzone.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I dag, onsdag, lanserar ytterligare ett bolag sina elscootrar i Sverige. Striden om gatorna i vårt avlånga land tätnar därmed när tyska Tier, som tredje bolag, ställer ut sina elscootrar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Det känns fantastiskt att lansera i tre svenska städer samtidigt. Sverige är ett progressivt land med ett starkt innovationstänk inom mobilitetssektorn. I och med vår svenska investerare Northzone känns en Sverigelansering lite som att 'komma hem' och vi ser fram emot att nu kunna erbjuda vår elscooter-tjänst till användare i Stockholm, Malmö och Göteborg”, säger expansionschefen Philipp Haas i ett uttalande.

Läs mer: Scooterbolagets kändistäta ägarlista: Stenbeck och Tindergrundare 

Precis som Philipp Haas påpekar så backas Tier av svenska Northzone. I oktober förra året tog Tier in 25 miljoner euro, motsvarande 256 miljoner kronor, i en runda som leddes av Northzone, med stjärninvesteraren Pär-Jörgen Pärson i spetsen. Med i rundan fanns också riskkapitalbolagen Speed Invest och Point Nine.

”Vi trodde starkt på Tiers team när vi investerade och sedan dess har de fortsatt imponera med stark tillväxt. Det känns jättekul att Tiers elscootrar nu kommer finnas tillgängliga för invånare även i Stockholm, Göteborg och Malmö”, säger Paul Murphy, partner på Northzone.

Redan i januari kunde Di Digital rapportera att Tier var på väg till Sverige. Då publicerade bolaget jobbannonser där de bland annat sökte en landschef med ansvar för affärsutveckling, marknadsföring och strategi.

Läs mer: Elscooterkampen hettar till – ny utmanare på väg till Sverige 

Tier är baserade i Berlin och grundades i augusti förra året av Lawrence Leuschner, Julian Blessin och Matthias Laug.

Sedan tidigare har Tier lanserat i Österrike, Belgien, Danmark, Dubai, Frankrike, Portugal, Spanien och Schweiz. Därmed konkurrerar man redan nu med svenska Voi och amerikanska jätten Lime på olika marknader. Nu tar man dock striden till Vois hemmaplan.

Samtliga elscooterbolag inväntar med spänning när den tyska marknaden ska tillåta elscootrar, något som just nu är förbjudet. I en intervju med Di Digital identifierade Voi:s grundare och vd, Fredrik Hjelm, Tyskland som en ”avgörande” marknad. En uppluckring av lagarna i Tyskland kring elscootrar kan ske senare i år. 

Läs mer: Svenska elscooterbolaget tar in 278 nya miljoner 

Priset för Tiers scootrar kommer ligga på 10 kronor för att låsa upp och sedan 1,50 kronor per minut. Med andra ord lägger sig Tier i samma prisspann som Voi. Lime tar dubbla priset per minut men samma upplåsningskostnad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer