Annons

Nu är Amazons datacenter igång – räknar med fler investeringar

Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa.
Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa. Foto: Pressfoto.
Amazon Web Services har startat sina datacenter i Sverige. Nu förväntar sig bolaget att tälja mer guld från sina molntjänster. ”Det är helt klart att den här investeringen är bra för oss”, säger Nordenchef Guido Bartels.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Amazon kallade till presskonferens i Stockholm spekulerades det om att den amerikanska jätten nu skulle gå in på den svenska marknaden med sin e-handel. Men så blev inte fallet.

Det har gått lite drygt ett och ett halvt år sedan det blev känt att molntjänstverksamheten Amazon Web Services, AWS, storsatsar på Sverige och Norden genom att öppna en ny så kallad region här.

Tre datacenter har byggts. Ett i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm respektive. Nu öppnas regionen officiellt och bolaget rullar nu därmed ut sina molntjänster till svenska kunder från Sverige.

”Det här är ytterligare en anledning för företag att sluta ha egna servrar och allt vad det innebär. Vi kan hjälpa bolagen med att sluta med det för att istället fokusera på utveckling och det som driver bolaget framåt”, säger Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS i bland annat Norden och flera länder i Europa.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

Den största skillnaden för kunderna ska enligt AWS nu bli att snabbheten ökar markant, dataöverföringen går från hastigheter runt 36 millisekunder till 8 mellan datacentren. Det är avgörande tid för bolag som måste ha mycket snabba hastigheter. 

”Det finns bolag som det här är avgörande för. Kunder har kommit till oss och specifikt frågat om snabbare hastighet som vi nu kan leverera”, säger Eric Morales.

Dessutom menar AWS att allt fler av deras kunder efterfrågar att ha sin data på svensk mark. 

”Vi arbetar redan med tusentals bolag som detta inte är ett problem för. Men vissa kunder har framfört att förvaringen av data i Sverige är viktigt för dem och i slutet av dagen lyssnar vi på kunderna”, säger Eric Morales.

Satsningen på Sverige och Norden är en del i en övergripande strategi att få fler bolag att använda sig av molntjänster. 

Läs mer: Amazons datacenter slukar energi: ’Stoppar nya bolag i Mälardalen’ 

Hittills har AWS 20 regioner världen över, i Europa finns sedan tidigare regioner i Frankrike, Tyskland, Irland och Storbritannien, dessutom är en ytterligare planerad i Italien. 

AWS hade under 2017 intäkter på 17,5 miljarder dollar, motsvarande 158 miljarder kronor, med en tillväxt på 43 procent. Molntjänsterna är med andra ord en fin inkomstkälla för moderbolaget Amazon.

I och med öppningen av datacenter och regionen i Sverige förväntar sig AWS att även kunder i Nordens närområde kommer gynnas av att man nu startar datacentren.

Läs mer: Amazon vill charma Stockholm – erbjuder gratis kontorsplatser 

”Vår intention är att gå in på marknader där det finns tillräckligt med efterfrågan, det är också därför vi är i Sverige. Men det gäller inte bara kunder i Norden, att investera så här mycket i Norden kan få effekt för bolag även i Östeuropa och Centraleuropa”, säger Eric Morales.

AWS pekar på Sverige och Norden som en av de just nu hetaste marknaderna för startups och techvärlden just nu. Bland andra nämner bolagets Nordenchef, Guido Bartels, Izettle, Kry och Mojang som framstående bolag som AWS leverat till.

”Vi har en stor möjlighet att fortsätta växa med våra kunder i Norden. Startupscenen här ligger på en andraplats efter USA när det kommer till att producera unicorn-bolag och vi har sett exits i miljondollarsklassen från den här regionen”, säger Guido Bartels.

”Det är helt klart att den här investeringen är bra för oss. Vi är långt ifrån att vara färdiga med expanderingen, molntjänster och datacenter är en marknad på biljoner dollar.”

Förra året fick AWS i Sverige ett aktieägartillskott på 800 miljoner kronor från moderbolaget i USA.

AWS utesluter inte heller att bygga fler datacenter i Sverige i framtiden.

”Absolut, vi förväntar oss att expandera baserat på användarnas efterfrågan. Vi gjorde den här investeringen för att kunna öka antalet datacenter”, säger affärsutvecklingschef Eric Morales.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer