Annons

Nu noteras Dropbox – utgången blir viktig för Spotify

Spotifys grundare och vd Daniel Ek på scen i New York.
Spotifys grundare och vd Daniel Ek på scen i New York. Foto: Michael Loccisano
På fredagen introducerades molntjänstföretaget Dropbox på börsen i USA. Årets hittills största technotering kan ge en fingervisning om hur Spotify kommer tas emot sin första handelsdag i början av april. På premiärdagen rusade Dropbox med 35,6 procent – ett glädjebesked för Daniel Ek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börserna har reagerat surt med breda nedgångar efter att risken för ett handelskrig har tilltagit. Kina planerar nu att införa importtullar till ett värde av tre miljarder dollar för amerikanska varor, som ett svar på USA:s president Donald Trumps förslag om tullar på kinesiska produkter.

Mitt i stormens öga står molntjänstföretaget Dropbox – som introduceras på börsen i USA under fredagseftermiddagen, svensk tid. Det är den största noteringen av ett stort techbolag sedan Snap gick till börsen i mars 2017.

Läs mer: Spotifys notering öppnar för miljardklipp för Daniel Ek 

Dropbox teckningskurs var 173 kronor per aktie, högre än väntat efter en stor överteckning, vilket innebär att bolaget värderas till knappt 68 miljarder kronor.

Resultatet i premiärhandeln kommer att få stor betydelse för svenska Spotifys stundade börsnotering den 3 april, menar sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet.

”Även om varken Dropbox eller Spotify har något att göra med handelskriget kommer börsoron att försvåra noteringarna. Därför blir Dropbox premiär en riktig värdemätare om hur stark marknaden är för nynoterade techbolag. Skulle aktien gå riktigt svagt kommer det att bli en svettig vecka framöver för Spotify”, säger han.

Läs mer: Spotifys besked: Därför är tillväxt viktigare än vinst 

Spotify har i sin tur valt en okonventionell metod i form av en direktnotering. Det innebär att ägarna erbjuder existerande aktier för handel – i stället för att bolaget gör en nyemission och utfäster nya aktier. 

Därmed har intressenterna ingen teckningskurs att utgå från under första handelsdagen – vilket gör aktien ännu mer svårhandlad, enligt Joakim Bornold.

”En vanlig börsnotering är i sin natur väldigt känslig för riskaptiten på marknaden. Den modell som Spotify har valt är ännu mer känslig för den typ av volatilitet och stökighet som vi ser just nu. I värsta fall får Spotifys en mycket lägre värdering med stora svängningar”, säger han.

Läs mer: Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat” 

Om det vill sig riktigt illa skulle till och med Spotify kunna besluta sig för att skjuta upp sin första handelsdag på New York-börsen, tror sparekonomen. 

”Hos Spotifys rådgivare lär det i alla fall finnas på tapeten att skjuta noteringen framåt i tiden. Man vill alltid ha en lugn och stabil första tid för aktien så att den naturligt kan hitta sitt pris”, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Noteringen av Spotify kommer med allra största sannolikhet bli ännu större än Dropbox dito, då streamingjätten i sitt prospekt nämner en möjlig värdering på mellan 132 och 194 miljarder kronor baserat på nyliga privata aktietransaktioner. 

Läs mer: Daniel Ek försvarar Spotifys affär med kinesiska Tencent 

Under sin första handelsdag rusade Dropbox aktie med 35,6 procent och handlades för cirka 235 kronor. Som mest var aktien upp över 50 procent. Därmed lyckades techbolaget skaka av sig den generella börsoron och Daniel Ek, Spotifys vd och grundare, lär pusta ut. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies