Annons

Nu är Kry ett miljardbolag

Johannes Schildt, vd och medgrundare av den digitala vårdcentralen Kry.
Johannes Schildt, vd och medgrundare av den digitala vårdcentralen Kry.
Den digitala vårdcentralen Kry har fyllt på kassan med 200 miljoner kronor. Nu ska pengarna sättas i arbete. "Visionen är att vi ska bli ledande på detta i Europa", säger vd:n Johannes Schildt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har bara gått tre år sedan den digitala vårdcentralen Kry (NTL) drog igång verksamheten i Sverige. Men det har blivit tydligt att affärsidén, att erbjuda läkarbesök via videosamtal, har fått fäste.

"Vi hjälper fler och fler personer varje dag. I Sverige hanterar vi nu långt mer än en procent av alla läkarbesök i primärvården. Så förändringen går förhållandevis snabbt, inte bara i Sverige utan även på våra andra marknader Norge och Spanien", säger Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry. 

I och med gårdagens investering har Kry tagit in runt 250 miljoner kronor från externa finansiärer. Riskkapitalbolagen Creandum, Project A och Index Ventures har varit med sen starten och i går tillkom även riskkapitalbolaget Accel till ägarlistan. Vad Kry värderas till kommunicerades inte i samband med nyemissionen men enligt Johannes Schildt är bolaget nu värderat till över en miljard kronor. 

"Övergången till digital vård sker nu och vi ligger i framkanten i Europa. Vi har varit noga med att ta med oss investerare som delar vår stora ambition", säger han. 

Läs mer: Kry tar in 200 miljoner kronor 

Kry finns i dag i Sverige, Norge och Spanien. Planen är att expandera till åtminstone två nya marknader under de kommande 12 månaderna. Vilka det blir beror på lagstiftning och konsumentbeteende. 

”Vi tittar aktivt på samtliga europeiska marknader. Det handlar om att identifiera de marknader där det kan röra sig snabbt. Norge och Spanien är länder där det rör sig och nu händer samma sak i fler länder", säger Johannes Schildt. 

Utöver den geografiska expansionen satsar Kry och på att bygga vidare på själva produkten. Målet är att kunna ta hand om fler och fler olika typer av sjukdomar. 

"Vår ambition är att hjälpa så många som möjligt. Nu kommer vi att titta mer aktivt på mental ohälsa. Det finns ett stort behov för patienter med den typen av problematik att träffa vårdpersonal och vår tjänst lämpar sig otroligt bra för det", säger Johannes Schildt. 

Någonting som talar för bolagets långsiktiga ambitioner är att fler och fler blir bekväma med att besöka läkare digitalt. 

"Precis i början nådde vi främst yngre, teknikvana personer. Nu når vi ut brett. Vi har många patienter som  bor på landsbygden eller är äldre och har svårt att ta sig till en vårdcentral. Samtidigt så kommer det nu en generation som köper lägenhet, bokar flygbiljetter och gör bankärenden på nätet. För dem är det helt naturligt att också träffa läkare den vägen", säger Johannes Schildt. 

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016 

Kry jämförs ofta med den svenska branschkollegan Min Doktor (NTL), också de en riskkapitalfinansierad snabbväxande digital vårdcentral. Men det finns viktiga skillnader mellan bolagen, enligt Johannes Schildt. 

"Vi adresserar samma problem så jag förstår att vi från utsidan ser lika ut. Men produktmässigt finns en stor skillnad. Min Doktor är i grunden en textbaserad tjänst där möten hanteras i en chat medan vi är en videobaserad tjänst där alla patienter möter en läkare i ett videosamtal". 

Några planer på att börja generera vinst har inte Kry den närmsta tiden. Just nu ligger fokus helt på att expandera på den europeiska marknaden och rekrytera personal till bolaget. 

"Vi hjälper många människor i dag, men vi har bara börjat. Det här är verkligen bara starten".

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer