Hoppa till innehållet

Nu är Spotify störst i världen

Den svenska musiktjänsten Spotify passerade nyligen den amerikanska konkurrenten Pandora som världens mest nedladdade strömmade musiktjänst.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek
Spotifys grundare och vd Daniel Ek

Trots ökad konkurrens från bjässar som Apple och Google har svenska Spotify till synes ordentlig vind i seglen. Sin vana trogen delar bolaget sällan med sig av egna siffror, men mycket pekar på att tillväxten satt ordentlig fart under hösten.

Enligt ny statistik från företaget App Annie, som mäter nedladdningen av appar till mobiltelefoner, passerade Spotify nyligen den amerikanska konkurrenten Pandora vad gäller antal nedladdningar. Det innebär att Spotify just nu är världens mest nedladdad tjänst för strömmad musik.

Andra, tredje och fjärdeplatsen på listan över världens mest populära musiktjänster innehas av Pandora, Tunein Radio och svenskgrundade Soundcloud.

I hemlandet USA behåller dock Pandora förstaplatsen, med Spotify som tvåa.

Enligt App Annie är Spotify även den musiktjänst som drar in mest pengar i form av betalda abonnemang. Dock går analysföretaget inte ut med någon uppskattning av Spotifys intäkter räknat i kronor.

Baserat på antalet nedladdningar förutspår App Annie även att Spotifys försprång gentemot konkurrenterna kommer öka ytterligare.

Enligt siffror från i somras har Spotify drygt 20 miljoner användare världen över. Apples vd Tim Cook uppgav tidigare under hösten att bolagets musiktjänst nu har 6,5 miljoner användare. Franska Deezer, med den tidigare MTG-chefen Hans-Holger Albrecht som vd, uppgav i juni att tjänsten hade 6,3 miljoner användare.

Pandora förvärvade nyligen den Niklas Zennström-grundade musiktjänsten Rdio, som försattes i konkurs tidigare under hösten, för 75 miljoner dollar. Sannolikt handlar köpet om planer på att lansera en Spotify-liknande tjänst för strömmad musik jämte den nuvarande modellen.

Läs även: Niklas Zennströms Spotify-utmanare i konkurs

Till skillnad från andra musiktjänster fungerar Pandora mer som en personaliserad radiostation – användaren skriver in en eller flera favoritartister och Pandora spelar sen upp musik av liknande artister i samma genrer.

När Di Digital träffade Daniel Ek kort efter lanseringen av Apple Music i våras så argumenterade han för att världsmarknaden är stor nog för flera, konkurrerande musiktjänster.

“Det är klart att det är en stor aktör som ger sig in på vår marknad, men den här marknaden mäts i miljarder människor. Om vi tittar både på oss själva och alla andra så är vi små. Vi pratar inte om att ta marknadsandelar från varandra, vi pratar om att göra marknaden större. Jag tror att Apple kan utbilda marknaden så att vi alla kan växa”, sa Daniel Ek då.

Läs även: Daniel Ek om Apple Music: "Man måste inte vara nummer ett"

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera