Hoppa till innehållet

Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Nu har Klarna beviljats en banklicens av Finansinspektionen. Målet är att bli ett Ryanair för banksektorn. ”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger en talesperson för Klarna.

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.Foto: Oskar Omne

Den svenska betaltjänsten Klarna (NTL) har efter 20 månaders väntan fått sin betallicens av Finansinspektionen, det uppger Financial Times.

Det innebär att bolaget blir det största europeiska fintechbolaget att få en banklicens.

I en intervju med finanstidningen uppger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski att målet nu är att omvandla banksektorn. Som förebild nämner han Ryanair och hur det irländska lågprisbolaget har påverkat flygbranschen.

”Vi vill vara med och omforma banksektorn. Nya regleringar erbjuder de rätta förutsättningarna för förstörelsen av industrin men det behövs ett Ryanair som träder fram. Vi vill vara den spelaren”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times.

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: ”Klarnas vd: Bankernas bolånemarginaler är hotade”

”Det här är ett naturligt nästa steg för Klarna. Vi har redan varit reglerade som en bank, men nu kan vi ta del av möjligheterna och bland annat vidga vår produktportfölj”, säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna till Di Digital.

Med banktillståndet i hamn siktar Klarna på att börja erbjuda bland annat bankkort och lönekonton runtom i Europa. Dessutom sneglar man på USA som en framtida marknad.

Enligt henne kommer Klarnas bankerbjudande att skilja sig från de traditionella aktörerna:

”De traditionella bankerna rör sig långsamt. Vi har den mest moderna teknologiska plattformen och är produktdrivna och kundorienterade.”

I Europa har Klarna redan en stark kundbas, men som bank kan bolaget skala snabbare, menar Aofe Houlihan.

”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger hon

Förra året hade Klarna en transaktionsvolym på 13 miljarder euro och 60 miljoner kunder i Europa. I samband med en investering 2015 värderades bolaget till 20 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna vill byta namn till Klarna Bank

I en intervju med Di Digital hösten 2015 berättade Sebastian Siemiatkowski om varför Klarna vill bli en bank:

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna.”

I det läget erbjöd Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsatte Sebastian Siemiatkowski.

Betalbolaget Klarna grundades 2005 av en grupp studenter från Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen


Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera