Hoppa till innehållet

Nu börjar debatten om robotskatt

En bromskloss för utvecklingen eller en livlina när automatisering och artificiell intelligens konkurrerat ut människor på arbetsmarknaden? Skatt på robotar har blivit en het politisk fråga.

Industrirobotar från ABB samt Darja Isaksson, Ola Pettersson, Bill Gates och Max Andersson.
Industrirobotar från ABB samt Darja Isaksson, Ola Pettersson, Bill Gates och Max Andersson.Bild: Claes-Göran Flinck, Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/ TT

Arbetslöshet och minskade skatteintäkter hotar välfärden i robotrevolutionens spår menar förespråkare för att införa en robotskatt.

EU-parlamentet sa nyligen nej till att beskatta robotars arbete, men debatten om beskattning av intelligenta maskiner har bara börjat. Två förespråkare för en sådan skatt är Microsoft-miljardären Bill Gates och Benoît Hamon, socialisternas kandidat i det franska presidentvalet.

Bakgrunden är att den snabba utvecklingen av artificiell intelligens, AI, gör att robotar är på väg att bli både snabbare och smartare än människor vilket leder till färre arbetstillfällen. En skatt på robotisering skulle kompensera för bortfallet av inkomstskatt för att upprätthålla välfärden. Intäkterna skulle bidra till att ersätta de människor som förlorar sina jobb via exempelvis ett system med så kallad basinkomst.

Läs mer: Nationalekonom: Vartannat jobb kan försvinna
Foto: Sofia Sabel
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.

"Om automatiseringen leder till att det blir radikalt färre jobb blir robotskatten en självklar idé att titta på", säger Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Han är ledamot i EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor, som förberedde parlamentets rådgivande ställning i robotfrågan. Utskottet ville utreda möjligheten att beskatta robotars arbete eller att ta ut en avgift för att använda och underhålla en robot, och använda pengarna till stöd och omskolning av människor vars jobb dragits in. Majoriteten i EU-parlamentet med den konservativa gruppen i spetsen tog bort förslaget om skatt ur robotpaketet.

Max Andersson tror att debatten om robotskatt är här för att stanna och att frågan kommer att utredas seriöst de närmaste åren.

Enligt honom skulle en robotskatt kunna bli en realitet om 10-20 år. På kortare sikt är han dock tveksam till idén. Skulle skatten införas i dag skulle den riskera att hålla tillbaka den positiva tekniska utvecklingen, menar han.

Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, delar bedömningen att en robotskatt skulle bromsa den tekniska utvecklingen. Han vill inte heller se en sådan skatt på längre sikt.

"Att beskatta produktivitet och innovationer kan inte vara bra."

LO:s chefsekonom Ola Pettersson anser inte heller att förslaget låter genomtänkt och han frågar sig varför man skulle beskatta just robotar. Däremot vill han se högre skatter på kapital generellt, en förändring som kan kräva internationellt samarbete för att lyckas.

"Kapitalinkomsterna kan komma att öka kraftigt. Då ägandet av kapital är väldigt koncentrerat innebär det att inkomstskillnaderna skulle öka kraftigt."

Läs mer: EU-parlamentet: Vi måste kunna döda robotar

Enligt Gunnar Karlsson, professor på KTH, skulle en robotskatt i Sverige få tillverkningsindustrin att flytta utomlands.

"När man automatiserar industrin blir kvalificerade arbeten kvar, och dem vill vi ju ha i Sverige."

Han pekar även på ett problem som ofta lyfts upp då det kommer till robotskatt. Nämligen svårigheter att avgränsa skatten: skulle bara fysiska robotar eller också programvara beskattas?

Digitaliseringsexperten Darja Isaksson, som är medlem i statsminister Stefan Löfvens innovationsråd, ser robotskatt och även så kallad medborgarlön för de vars jobb försvinner som två av flera idéer för fördelning av värde i framtiden.

Enligt henne är den viktiga frågan inte hur många nuvarande jobb som försvinner, utan hur vi kan förändra utbildningen och arbetsmarknaden så att människor fortsätter att lära sig nya saker under hela sitt liv.

"Frågan är hur vi kan få så stora grupper som möjligt att hänga med i utvecklingen."

Läs även: Lotta Engzell-Larsson: Bill Gates robotskatt straffar produktivitet


 

Vad är en robot?

Ett problem med en robotskatt är hur en robot ska definieras. Ordbokstjänsten Merriam-Webster ger tre definitioner:

1. En maskin som ser ut som en människa och utför sådana komplexa uppgifter som människor gör, till exempel talar och går. Det här är mångas vardagliga bild av robotar. Vissa vård- och servicerobotar faller in i kategorin.
2. Ett verktyg som automatiskt utför komplexa, ofta repetitiva uppgifter. Industrirobotar är ett typiskt exempel.
3. En mekanism som styrs automatiskt. Den här breda definitionen innefattar också programvaror, som börsrobotar eller virtuella assistenter.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera