Annons

Uber floppade – stängde klart lägre än noteringskursen

Ubers börsintroduktion blev svag redan från start. Det första avslutet gjordes under introduktionskursen och vid stängning hade aktien fallit ännu mer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Premiäravslutet i Ubers aktie gjordes på 42 dollar, vilket var 6,7 procent under introduktionskursen på 45 dollar. Efter en relativt svängig handel stängde aktien till slut på 41,60 dollar. Det ger ett börsvärde vid dagens slut på 76,1 miljarder dollar, motsvarande 731 miljarder kronor.

 

Länk till twitter

Den första prognosen indikerade ett börsvärde på mellan 810 och 846 miljarder kronor.

Teckningskursen på 45 dollar var i den nedre delen av spannet som hade bestämts på förhand. Det gav Uber ett börsvärde på 793 miljarder kronor.

Beskedet om den lägre teckningskursen fick Ubers största ägare, Softbank, att falla med drygt 5 procent på Tokybörsen tidigare under fredagen.

Noteringen sker på lägre nivåer än Uber hade hoppats. Vd:n Dara Khosrowshahi har ett bonusprogram som aktiveras endast om bolaget håller sig ovan ett börsvärde på 120 miljarder dollar under 90 dagar. Detta enligt bolagets noteringsansökan.

Inför noteringen fick Dara Khosrowshahi frågor om bolagets rörelseförlust, som uppgick till cirka 29 miljarder kronor för helåret 2018.

”Det finns flera grupper med länder som är vinstdrivande. Det handlar om att få dessa länder till samma mognad som vissa av våra andra länder har”, sade han till CNBC.

Di Digital har tidigare rapporterat att Sverige är ett av länderna där Ubers verksamhet är vinstdrivande.

Drygt 80 procent av Ubers försäljning bestod under 2018 av taxifärder. Bolaget har generellt lägre priser än traditionella taxibolag och betalar för rabatterna med riskkapital.

Matleveranser är en växande intäktskälla som under 2018 stod för 13 procent av Ubers omsättning. På sikt vill bolaget även växa inom frakt, elscootrar och självkörande bilar.

Men på fredagen medgav vd:n Dara Khosrowshahi att självkörande taxibilar inte lär bli verklighet så tidigt som nästa år, något Teslas vd Elon Musk tidigare har hävdat.

”Mjukvaran kommer att nå dit, så därför tror jag inte att hans vision är på något sätt fel. Jag tror bara att vi har delade uppfattningar kring tidsaspekten”, sade han till CNBC.

Läs mer: Uber: Skandalbolaget som blev världens största startup 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer