Hoppa till innehållet

Nu har Froda lånat ut 250 miljoner till småföretag

Froda har börjat få snurr på sin utlåning till småföretagare. Istället för att gå efter kreditupplysningar tittar man på kassaflöden. Nu tar bolaget in 20 miljoner kronor för att expandera.

Frodas vd och medgrundare Oliver Mohseni.
Frodas vd och medgrundare Oliver Mohseni.Foto: Press

”Det gick väldigt trögt i början får man erkänna. Då ringde man i klockan när man fick en kund på en dag. Nu får vi in flera kunder per dag”, säger Oliver Mohseni som är vd och medgrundare av lånebolaget Froda.

Froda grundades 2015 under namnet Monetise. Affärsidén är att låna ut pengar till småföretag som e-handlare och restauranger genom att titta på deras kassaflöden och exempelvis deras följarskara i sociala medier, snarare än att förlita sig på traditionella mått såsom kreditupplysning.

”2015 lånade vi ut 8 miljoner kronor. Förra året kom vi upp i 50 miljoner. I år kommer vi över 200 miljoner kronor. Det finns ingen tendens att tillväxten skulle bromsa in.”

Läs även: Fintech – en magnet för investerare 

Nu tar Froda in omkring 20 miljoner kronor i en nyemission, bland annat från Svea Ekonomi. Sedan tidigare finns bland annat förre Avanza-vd:n Nicklas Storåkers i ägarledet. 

De nya pengarna ska användas för att finansiera en expansion till Finland:

”Det är också ett relativt enkelt steg att ta för att testa våra vingar utanför Sverige.”

Tillskottet ska också stärka upp balansräkningen. 

I början lånade Froda ut sina egna pengar. Nu refinansierar de även lånen med hjälp av banker.

”Det kanske låter lite tråkigt, men i den här branschen behöver man mycket eget kapital. Man måste ha en rejäl kudde.”

Som Oliver Mohseni ser det är bankerna ointresserade av den sortens kunder som är Frodas målgrupp, alltså småföretag.

”Med bankens balansräkningsfokus blir det svårt för en e-handlare eller restaurang att få lån. För de har inga dyra maskiner det kan sätta i pant. Men ofta har de ett fint och stabilt kassaflöde som ger en trygghet”, säger han och tillägger:

”Sedan är den sortens kunder svåra och dyra för banken att bedöma. Att ta flera möten, ha en manuell process, och sedan låna ut 50 000–200 000 kronor, det lönar sig inte.”

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 

2016 var Frodas omsättning 3,4 miljoner kronor med ett minusresultat på 4 miljoner kronor.

Kort efter att Froda lanserat sin tjänst började även det betydligt större fintechbolaget Izettle att erbjuda lån till småföretagare. Dålig tajming kan tyckas, men Oliver Mohseni välkomnar konkurrensen.

”Jag hade önskat mig att Izettle hade marknadsfört sin tjänst lite hårdare, för att öka kännedomen där ute”, säger han.

Han tror att fler kommer att få upp ögonen för kundgruppen framöver.

”Jag tror att vi kommer få mer konkurrens av Izettle och andra som försöker digitalisera småföretagens vardag.”

Läs mer: Tidigare Avanza-chefen satsar på smålån 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera