Annons

Nu har Microsoft flyttat in i Stockholms techkvarter

Microsofts nya lokaler i Urban Escape och Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige.
Microsofts nya lokaler i Urban Escape och Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige. Foto: Amanda Lindgren
Efter 28 år i Akalla flyttar Microsoft sitt kontor till techkvarteren i Stockholm City. I närheten huserar bland annat Kindred, Netlight, Facebook och Spotify. Di Digital har varit på plats i de nya lokalerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under måndagen flyttade Microsoft in i sina nya lokaler i kontorsbyggnaden Urban Escape, på Regeringsgatan i Stockholm. Företaget har tidigare haft sina lokaler i Akalla, där de funnits i 28 år.

Området kring Urban Escape har kommit att bli lite av Stockholms nya techkvarter. I samma byggnad som Microsoft håller bland annat kontorshotellet Wework, onlinespelbolaget Kindred och it-konsultbolaget Netlight till, och ett stenkast bort huserar företag som Facebook och Spotify.

”Det är en bra plats. Vi har nära till fysiska möten och kan hjälpa varandra att bygga på idéer. Det är en entreprenörsstyrka att koppla ihop kompetens”, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft, om närheten till andra techbolag.

Microsofts lokaler är även öppna för deras kunder och partners.
Microsofts lokaler är även öppna för deras kunder och partners. Foto: Amanda Lindgren

Blir Microsoft lite hippare genom att flytta till ”techkvarteren”?

”Att vara hippa är inte viktigt. Det är den digitala tillväxtresan vi vill vara en del av”, säger Henrik Byström. 

Enligt Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, var det bland annat möjligheten till ett närmare samarbete med partners och kunder som motiverade flytten.

”Det här är inte ett kontor, det är ett nav där vi ska samarbeta och 'connecta'”, säger Sverige-vd:n.

75 procent av ytan kommer vara öppen för företagets kunder och partners, något som Henrik Byström hoppas ska leda till mer effektiva samarbeten.

”Det är en plats för både intern och extern samverkan, vi vill bidra till en innovativ kultur. Det kan vara en partner som vill sätta sig och jobba ihop eller en kund som behöver hjälp.”

Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft.
Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft. Foto: Amanda Lindgren

Läs mer: Hélène Barnekow tar över Microsoft: ”Ingen står och dricker champagne” 

Att finnas i Stockholm City ser både Hélène Barnekow och Henrik Byström som en stor fördel, bland annat ur miljösynpunkt.

”Det stärker vår hållbarhet. Resebeteendet hos våra medarbetare kommer förändras, jag tror de kommer åka mindre bil och mer kommunalt eftersom det är det lättaste sättet att ta sig hit på. Sedan blir det också lättare för kunder och partners att ta sig hit”, säger Henrik Byström.

”Härifrån kan vi bidra till hela samhället, vi har nära till beslutsfattare. Dessutom har Microsoft som mål att utbilda 150 000 personer i Sverige, då underlättar det om vi finns i stan”, säger Hélène Barnekow.

Utöver skrivbord är kontoret också inrett med flertalet lounger.
Utöver skrivbord är kontoret också inrett med flertalet lounger. Foto: Amanda Lindgren

Det nya kontoret, eller navet, är 3000 kvadratmeter stort – en ganska markant minskning jämfört med den tidigare lokalen med en yta på 8000 kvadratmeter.

”I dag använder vi lokaler på annat sätt. Folk befinner sig inte på kontoret lika ofta, de kanske jobbar hemifrån eller är ute på kundmöten”, berättar Henrik Byström.

Av de 600 medarbetarna räknar han med att max en tredjedel av dem befinner sig på kontoret samtidigt.

”Men vi skulle få plats oavsett. Skulle det bli ett bekymmer har vi ett samarbete med Wework, vi får använda deras lokaler.”

Läs mer: Hajpat Wework slår upp portarna i Stockholm 

Kontoret har flera tillhörande inomhusbalkonger.
Kontoret har flera tillhörande inomhusbalkonger. Foto: Amanda Lindgren

 

Kontoret är designat av arkitektfirman MER, som berättar att de använt sig en hel del av VR i processen. Vidare berättar de att de valt att återanvända 30 procent av möblerna från kontoret i Akalla och att designen är inspirerad av de fyra årstiderna.

Läs mer: Debatt: En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer