Annons

Nu kan din telefon smittspåra – men FHM säger nej

Karin Tegmark Wisell säger att Folkhälsomyndigheten just nu inte ser värdet av techjättarnas smittspårningssatsning i Sverige.
Karin Tegmark Wisell säger att Folkhälsomyndigheten just nu inte ser värdet av techjättarnas smittspårningssatsning i Sverige.
Den som uppdaterar sin Iphone eller Android-telefon får nu en inbyggd mjukvara för smittspårning. Men om den aktiveras eller inte är upp till Folkhälsomyndigheten – och just nu är svaret nej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Smittspridningen går ned och känslan är att utvecklingen i Sverige går åt rätt håll.

Därför har Folkhälsomyndigheten ingen stress att anamma den nya smittspårningstekniken från Apple och Google.

Det svaret ger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, till Di Digital.

”Men man kan inte säga att ’tiden har passerat’ heller, eftersom vi inte vet hur det här utvecklar sig längre fram, även om vi har ett stabilt läge just nu”, säger hon och lämnar dörren på glänt till techjättarnas storsatsning.

De två bolagen har jobbat ihop sedan i våras med en mjukvara som ska fungera i bådas respektive operativsystem. Tillsammans utgör dessa en stor majoritet av alla världens mobiltelefoner.

Teorin är därför att en gemensam satsning på smittspårning når bredare än andra individuella kraftsamlingar från olika myndigheter.

Metoden som utvecklats gör att telefoner, oavsett tillverkare, automatiskt kan utbyta anonymiserad information när användare befinner sig i närheten av varandra. Två personer som sitter intill varandra på en buss skulle till exempel utbyta information mellan sina telefoner. Om den ena insjuknar i bekräftad Covid-19 skulle den andra få information om att han eller hon nyligen kan ha blivit exponerad för viruset.

Läs mer: Apple och Googles svar till Tegnell – smittspårning effektivt även i Sverige

Initialt krävdes att myndigheter som ville vara med och ta del av smittspårningen byggde en egen app, men nu står det alltså klart att Apple och Google byggt in funktionen direkt i sina egna operativsystem.

Därmed är alla telefoner som uppdateras i teorin en smittspårningsenhet. Men för att de ska börja spåra spridningen krävs att varje lands eller regions officiella folkhälsomyndighet meddelar Apple och Google att de vill vara med. 

Fram till dess är funktionen avstängd för dess medborgare.

Karin Tegmark Wisell säger att Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen, men konstaterar att den nya tekniska lösningen är just ny och behöver tittas närmare på.

”Men oavsett om det är en app eller något annat, som är kopplat till en person, så finns det en integritetsproblematik vi måste beakta. Det vi sett hittills när vi tittat på olika mobiltelefonbaserade lösningar är att riskerna med integritetsproblematiken är högre än vinsterna ur ett smittspårningsperspektiv”, säger hon.

Läs mer: Lunds universitet lanserar corona-app – får ljummen respons från FHM

Apple och Google säger själv att säkerheten har varit en huvudfråga i utvecklingen av smittspårningen och att ingen information om användaren skickas mellan telefonerna.

”Exposure Notifications Express (namnet på den nya funktionen i Ios och Android, Di:s anm.) blir ännu ett alternativ för folkhälsomyndigheter att addera till sin befintliga smittspårning, och som inte påverkar respektive projekts övertygelse om användarintegritet eller säkerhet”, skriver Apple och Google i ett uttalande.

Enligt de två bolagen har ett 20-tal länder och ett mindre antal amerikanska delstater kopplat på funktionen.

I måndags lanserades en smittspårningsapp i Finland som på bara fyra dagar hunnit laddas ned 1,5 miljoner gånger, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Mika Salminen, chef för Finlands hälso- och sjukvårdsmyndighet, säger att det gör appen, som tagits fram av ett finländskt dataföretag, till en av mest framgångsrika i världen för liknande ändamål.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer