Annons

Nu kan du tjäna pengar på trafikbilder – snillebolaget lanserar Uber-kopia

Mapillarys grundare och vd Jan-Erik Solem.
Mapillarys grundare och vd Jan-Erik Solem.
Malmös hetaste bildanalysbolag, Mapillary, lanserar en app där förare kan tjäna pengar på gatubilder. Tjänsten påminner om Uber, men istället för körningar säljer förarna bilder tagna i trafiken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi är först med detta”, säger Jan Erik Solem, vd och grundare på Mapillary.

Den nya tjänsten heter ”Mapillary Marketplace” och lanseras under onsdagen. Tanken är att att kartbolag snabbt ska kunna uppdatera sina kartor genom att lägga ut uppgifter hos frilansande förare direkt i appen. Det kan exempelvis röra sig om färska bilder från en stadsdel som nyligen byggts om.

”Många företag ber oss om kartdata på platser där det inte finns färska bilder. Det är därför vi lanserar Mapillary Marketplace”, säger säger vd Jan Erik Solem.

För att komma igång behöver förarna bara ladda ned appen och leta bland uppdragen. Tre projekt är redan live: ett i Nashville, ett i Dallas och ett i Göteborg. Förare kan se, godkänna och fullfölja uppdrag – och få betalt direkt i appen. 

Allt fler behöver detaljerade och aktuella kartor.

Ersättningen varierar, men projektet i Nashville ger en timlön på 250 kronor. Utöver bil och mobiltelefon behövs en mobilhållare som monteras på insidan av vindruta. Mapillary förser förarna med gratis mobilhållare om det behövs. 

Bilderna tas av förarens egen mobiltelefon - cirka två bilder per sekund. Alla bilder som laddas upp behandlas så att känslig information, som ansikten och bilplåtar, blir suddiga, enligt bolaget.

”Kartbranschen förändras snabbt just nu och fler aktörer än någonsin behöver detaljerade och aktuella kartor. De används inte bara av människor, utan även av autonoma fordon, drönare, och olika typer av leveransbolag. Alla behöver en detaljerad bild av hur gatorna ser ut, och de behöver kunna få det på ett skalbart sätt. Det är där Mapillary Marketplace kommer in”, säger vd Jan Erik Solem.

Läs mer: Här är Sveriges 13 hetaste techbolag inom självkörning 

Efterfrågan på avancerad kartdata är stor. Enligt Mapillary väntas den internationella marknaden för ”geospatial analys” växa med 350 procent mellan 2017 och 2027. Stämmer det blir marknaden till slut värd 1,7 miljarder kronor.

Mapillarys app beskrivs som ”ett Uber för gatuvybilder”.
Mapillarys app beskrivs som ”ett Uber för gatuvybilder”.

Mapillary är ett startupbolag inom artificiell intelligens, AI, och bildanalys. Bolaget har sedan starten 2013 byggt en crowdsourcad bilddatabas med 540 miljoner gatuvybilder i 190 länder. Bilderna analyseras enligt ett slags ”objektsystem” med kategorier som ”människa”, ”skoter” och ”träd”. Bolaget kan även ge träffsäkra koordinater på 42 objektklasser som lyktor och brandposter. 

Underlaget används bland annat för digitala kartmiljöer och för att ”träna upp” AI-systemen i självkörande bilar så de blir bättre på att navigera i trafiken.

Mapillary har drygt 50 medarbetare och huvudkontor i Malmö. Bland bolagets kunder kan nämnas Världsbanken, Nokias kart- och navigeringstjänst Here och Toyota. Mapillary har tagit in cirka 235 miljoner kronor i riskkapital från investerare som Sequoia Capital, Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, BMW, Samsung och Kinas största kartbolag Navinfo. 

Lyssna på Startup Stories: Så ser framtiden ut för självkörande bilar enligt Jan-Erik Solem

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer