Annons

Nu kliver Swish in i ehandeln

Superpopulära Swish fortsätter att växa.
Superpopulära Swish fortsätter att växa. Foto: TT
En svensk swishar i dag i snitt 400 kronor i månaden. I dagarna blir det dessutom möjligt att handla på nätet med svenskarnas favoritapp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bankappen Swish har blivit en extrem succé i Sverige. Av Sveriges totalt 9,8 miljoner invånare är nu över 3,3 miljoner aktiva användare. Dessutom, och det är kanske de här siffrorna som verkligen gör den till en succé, swishade svenskarna i augusti över 4 miljarder kronor i 7,3 miljoner transaktioner. Det innebär att om man slår ut det på varje svensk medborgare oavsett ålder så swishade svenskarna i genomsnitt 408 kronor per person i augusti.

”Förhoppningen är ju att alla ska ha Swish, sen är det klart att vissa grupper inte har det och kanske inte vill skaffa det heller. Men vi ser inte att tillväxten avtagit än.”

Men i den här takten tar det ju slut på folk i Sverige snart?

”Ja, då kan man fundera över vad som händer. Nu är det fullt fokus på Sverige men någonstans kanske man måste titta på att vara nåbar i omvärlden också. Man kanske ska samarbeta med andra aktörer, i andra länder”, säger Henrik Bergman, ordförande för Getswish.

Än så länge är det dock fullt fokus på den svenska marknaden. Bolaget Getswish ägs av en rad storbanker i Sverige. Vissa av bankerna har tidigare meddelat att de tänker att börja ta betalt för Swish för privatpersoner men den diskussionen verkar, i all fall för tillfället, inte ligga särskilt högt på dagordningen. Istället är siktet inställt på en ny marknad: Ehandel.

Swish har tagit fram en lösning för att kunna betala med swish när man handlar på nätet. En lösning som alltså gör att man inte behöver använda ett kontokort vid köp på nätet.

”Startskottet går vilken dag som helst nu. Men att vi sätter det i produktion innebär inte att man direkt kommer att kunna handla på nätet. Deltagarna ska ju börja sälja in det också”, säger Henrik Bergman.”

Affärsmässigt kommer Swish för ehandlare fungera så att alla deltagande banker delar på tekniken sen kan de paketera och prissätta den som de själva vill gentemot kunderna. Det är alltså fullt möjligt att två banker tar olika mycket betalt för exakt samma tjänst.

”Det är ett helt nytt sätt att jobba då varumärket nu ska exponeras på ett helt annat sätt än tidigare. Det är också en marknad med mängder av konkurrenter”, säger Henrik Bergman. 

Lyssna på Digitalpodden om Swish och SEB:s bitcoinsatsning: 

http://embed.acast.com/digitalpodden/supersuccenswish-seb-sbitcoin-satsningochmindfulnessforstartups

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer