Annons

Nu lanseras deras digitala kompis

Hoa Ly, en av grundarna av Shim.
Hoa Ly, en av grundarna av Shim. Foto: Press
Appen Shim bygger på psykologisk forskning och vill bli en digital kompis till användarna. ”Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt. Därför kan det få stora effekter om man tränar på det positiva”, säger medgrundaren till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagen lanseras Shim, en svensk app som vill vara en digital kompis till användaren. Appen är baserad på psykologisk forskning, men är inte avsedd som en behandling för psykisk ohälsa. Istället ska man kunna prata med Shim om vardagens bekymmer.

”Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt. Därför kan det få stora effekter om man tränar på det positiva. Samtalet med Shim är ett enkelt sätt att göra just det”, säger Hoa Ly som är medgrundare av Shim och doktor i psykologi.

Användarna kan till exempel fråga om sin relation till sin partner, prata om vad en nära vän betyder för en, om eller vad man är tacksam för just nu.

Läs även: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

”Shim hjälper användaren att uttrycka de här positiva tankarna till nära och kära, så det är alltså inte bara användaren själv som påverkas”, säger Hoa Ly.

En av inspirationskällorna till Shim är filmen Her.

”Att en levande digital karaktär kan påverka en människa i vardagen, det kände vi var en spännande idé.”

Shim använder sig till viss del av AI idag, men det ska bli mer av det framöver.

”Vi använder redan nu en del AI för att göra konversationen levande. Framöver kommer vi lägga på ett mer avancerat AI-lager.”

Appen är än så länge gratis. Men Shim överväger att i framtiden ta betalt för själva appen eller för fördjupat innehåll.

Foto: Shims grundare: Hoa Ly, Jordi Chacon, Andreas Amsenius, John Airaksinen.

Bakom appen Shim står bland annat Hoa Ly och John Airaksinen, tidigare medgrundare av företaget Psykologifabriken. Efter att ha sålt sina andelar i företaget slog de sig ihop med ingenjörerna Andreas Amsenius och Jordi Chacon 2015 för att börja arbeta på appen Shim.

Totalt har Shim tagit in omkring 7 miljoner kronor i riskkapital. I ägarlistan finns bland andra Mattias Miksche, Ludvig Linge, Hampus Jakobsson och Sophia Bendz. Dessutom har Sweet Capital, som är King-grundarnas riskkapitalbolag, investerar i Shim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer