Hoppa till innehållet

Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

Nu får startupbolagen äntligen ta klivet in i Klarna-grundaren Niklas Adalberths nya lokaler. På måndagen öppnades dörrarna för 75 bolag, varav Football Addicts, riskkapitalbolaget Backing Minds och Symposium är några av dem.

I Norrskens lokaler i de gamla spårvagnshallarna flyttar nu 75 bolag in.
I Norrskens lokaler i de gamla spårvagnshallarna flyttar nu 75 bolag in.Foto: Jesper Frisk

Det var i juni i fjol som Di Digital kunde rapportera om att Klarna-grundaren Niklas Adalberth hade sålt en del av sitt innehav i fintechjätten för att starta Norrsken Foundation.

Stiftelsen som specifikt riktar in sig på att finansera techbolag med ett samhällsförbättrande syfte, har under de senaste månaderna gjort sina lokaler i de gamla spårvagnshallarna inflyttningsbara. Nu står huset ett stenkast från Stureplan i Stockholm klart. 

Foto: je

Norrskens Foundation sitter i de gamla spårvagnshallarnas lokaler. 

”Det finns två syften med huset. Det ena är att skapa ett kreativt kluster där vi för samman bolag som försöker göra världen bättre med grymma techbolag som vi inspireras av. På det viset kanske de hittar gemensamma lösningar”, säger Erik Engellau-Nilsson, nytillträdd vd för Norrsken.

”Det andra är att skapa en hajp kring socialt entreprenörskap och vi hoppas kunna skapa nästa generations rockstjärnor.” 

Foto: Jesper Frisk

Vd:n Erik Engellau-Nilsson, finanschefen Frida Siwe och projektledaren Jessica Guter ser över det sista arbetet två dagar innan lokalerna öppnas.

Läs även: Klarna-höjdare hoppar av – går till Norrsken 

På måndagsmorgonen öppnade Norrsken dörrarna till de 2 400 kvadratmeterna där färgen knappt torkat. Till en start har 200 personer på 75 bolag fått sitt medlemskap godkänt och får därmed flytta in.

”Vi valde ut de 200 bästa och det är inte bara startupbolag eller välgörenhetsbolag. Vi kommer exempelvis ha en VR-studio och en 3D-printer som man inte oftast associerar med social good men kan inspirera den typen av bolag att komma på saker som de kan göra bättre”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Foto: Jesper Frisk

Just Arrived är ett av bolagen som flyttar in.

Bland de 75 bolag som tar plats hos Norrsken finns bland andra Göteborgs Football Addicts, vårdbolaget Doctrin, FN:s utvecklingsprogram UNDP, techkonferensen Symposium, Hans Roslings Gapminder och det H&M-backade riskkapitalbolaget Backing Minds.

Läs även: H&M-backad fond ska hitta startup-succéer bortom Stureplan 

Även bolag som Norrsken har investerat har hyrt in sig. Däribland finns arbetsförmedlaren Just Arrived och integrationsappen Welcome App med. 

Foto: Jesper Frisk

I den så kallade ”parken” sätter sig medlemmarna och arbetar där det passar.

I det öppna landskapet i mitten av lokalen, som Norrsken kallar parken på grund av arkitekturen och de många växterna, kommer medlemmarna att sitta och arbeta sida vid sida. Endast ett fåtal bolag med höga säkerhetskrav kommer att har separata arbetsrum. Därutöver kommer de övriga mötesrummen, kontorsutrymmena och tysta avdelningar delas av alla medlemmar. 

”Här har vi också ett meditationsrum och ett barnrum i fall man behöver ta med sig sitt barn till arbetet vid enstaka tillfällen”, säger Erik Engellau-Nilsson när han visar oss runt. 

Foto: Jesper Frisk

Norrsken har ett barnrum ifall att någon av medlemmarna skulle behöva ta med sig sina barn. 

Läs även: Här flyttar bemanningsappen Just Arrived in 

Trots att Norrsken nu äntligen har slagit upp dörrarna så är lokalerna ännu inte helt färdiga. Bland annat är det allmänna kaféet, som ska rymmas vid ingången, fortfarande bara ett skal. 

”Det här är lite av en betalansering. Tanken är att på sikt kunna flytta in 400 medlemmar men vi börjar med 200 för att se var friktionspunkterna är,” säger Erik Engellau-Nilsson.

Foto: Jesper Frisk

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera