Annons

Nu öppnar uppstickaren utestängd fondjätte för svenska sparare

Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.
Daniel Aarenstrup är vd för Savr, vars spartjänst startade 2019 och nu öppnar upp för placeringar hos en av världens största fondbolag.
Investeringsjätten Vanguard förvaltar över 50 000 miljarder kronor – men deras fonder har varit nästintill omöjliga att komma åt för svenska sparare. Det vill fintech-utmanaren Savr ändra på. ”Det är några av världens mest populära indexfonder”, säger Savrs vd Daniel Aarenstrup.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vanguard beskrivs som världens näst största fondbolag – men den som letar efter bolagets produkter hos Avanza, Nordnet eller någon av de andra plattformarna hittar bara de börshandlade alternativen, så kallade ETF:er, vilka handlas med bankernas courtage.

Nu blir startupbolaget Savr den första svenska aktören att erbjuda de riktiga fonderna.

Den amerikanska jätten erbjuder inga provisioner vilket gjort att svenska fondmäklare aldrig haft några incitament att erbjuda Vanguard-sparande till sina kunder, menar Savr.

Läs mer: Oriflame-sonen går in som delägare i spar-appen Savr

”De har varit utestängda kan man säga. Bara genom vissa enskilda rådgivare, eller om du haft ett private banking-upplägg, har du kunnat komma åt dem”, säger Daniel Aarenstrup.

Många fondmäklare har istället startat egna indexfonder på samma sätt som Vanguard, vilka var först med det redan 1975, enligt Aarenstrup.

Savr förklarar att erbjudandet om Vanguards fonder i Sverige är en effekt av ”en delad vision om att tillhandahålla investerare fonder till så låg kostnad som möjligt”.

Fintech-utmanaren lanserade sin nya fondplattform i slutet av 2019. Bolaget erbjuder samma fonder som övriga aktörer på marknaden, men upp till halva avgiften, enligt dem själva.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning” 

Provisioner som Savr skulle ha fått i egenskap av mäklare av fonderna återbetalas till spararna. Affärsmodellen bygger istället på att ta en plattformsavgift på 0,09 procent.

Från början kommer Savr att erbjuda sina kunder tre Vanguardfonder; ”Vanguard US 500 Stock Index Inv USD Acc”, ”Vanguard European Stock Idx Inv EUR Acc” och ”Vanguard Global Bond Index Inv EURH Acc”.

Vanguards vicechef för Benelux och Norden, Cees Bezuijen, säger i ett uttalande att ”Vanguards hela produkterbjudande är skapat för att ge effektivitet och skalbarhet”. 

”Precis som Savr vill vi erbjuda våra fonder till lägsta möjliga kostnad för att ge kunderna de bästa förutsättningarna för lyckade investeringar. Vi är mycket glada över att samarbeta med Savr”, skriver Cees Bezuijen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer