Annons

Nu röstar EU om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.
Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna. Foto: Jessica Gow (TT).
I dag röstar EU-parlamentet om de kontroversiella upphovsrättsregler som bland annat kan göra att länkar till nyhetsartiklar avgiftsbeläggs. Men två svenska ledamöter som ställt sig emot förslaget väljer att strunta i omröstningen helt och hållet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) EU-kommissionens initiativ om nya upphovsrättsbestämmelser på den inre digitala marknaden har väckt starka känslor. Den 20:e juni röstade utskottet för rättsliga frågor i EU-parlamentet igenom förslaget.

I dag klockan 12 är det dags för nästa steg i processen. Hela parlamentet avgör om förslaget ska gå igenom och därmed gå vidare till förhandling mellan medlemsstaterna i ministerrådet. Röstar parlamentet däremot nej till förslaget så måste det göras om och parlamentet ska då ta ställning till det igen i september.  

Många svenska ledamöter har antingen struntat i politikerveckan i Almedalen eller åkt tillbaka till parlamentet i Strasbourg för att kunna delta i omröstningen. Men enligt en kartläggning som Di Digital genomfört är det två svenska ledamöter som valt att stanna på Gotland.

Läs mer: Kritiserade förslaget fick grönt ljus - nu kan EU:s länkskatt bli verklighet 

Lars Adaktusson (KD) har tidigare bloggat till sina läsare om att han ställer sig bakom tanken om nya upphovsrättsbestämmelser men motsatt sig förslagen eftersom de inte helgar målen, enligt parlamentarikern.

”Vi är tveksamma till förslaget av flera skäl. Jag tycker att artikel 11 och 13 har flera brister. Hade jag varit på plats så hade jag röstat nej”, säger han när Di Digital träffar honom i Almedalen.

Det är framför allt två delar av förslaget som uppmärksammats, inte minst i sociala medier där starka åsikter uttryckts. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar och webbsidor som själva publicerar eller låter andra publicera material på sin plattform måste betala licenser för länkat material. 

Artikeln har kallats för en "länkskatt" och innebär att en delning av rubriker, artiklar, skärmdumpar eller ingresser som länkar till material som någon annan skrivit tvingar plattformen att betala upphovsrättsinnehavaren.

I september blir det förhoppningsvis en viktigare omröstning än i dag

Den andra bestämmelsen, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt material måste plockas bort från sajter eller plattformar som tillhandahåller stora mängder material så fort som möjligt, annars väntar böter. 

Kritikerna pekar på att alla aktörer därmed måste ha ett slags filter som ska kunna hitta material och ta bort det om det befaras innehålla upphovsrättsskyddat material. Något som skulle kunna bli mycket kostsamt sett till att exempelvis storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner på sina filter, en omöjlighet för mindre aktörer.

Läs mer: Max Andersson (MP): “Censurmaskinen” är inte svaret på svenska artisters problem 

Lars Adaktusson valdes förra året in i KD:s partitopp till andra vice ordförande och satsar på en riksdagsplats. Därmed har han nedprioriterat sitt arbete i Europaparlamentet för att komma in i riksdagen i valet i september.

”Ibland är det så i politiken att man har flera uppdrag och måste göra prioriteringar”, säger han.

Men ditt huvudjobb just nu måste ju ändå vara att rösta i de här frågorna?

”Ja, men mitt jobb just nu är också att kandidera till riksdagen och representera partiet som presidiemedlem och Almedalsveckan är oerhört viktig. Sedan ser jag ju att den här frågan kommer tillbaka. I september blir det förhoppningsvis en viktigare omröstning än i dag.”

Det är viktigare att vara här än att rösta i frågan just nu?

”Så kan man säga om man vill spetsa till det men båda delar är naturligtvis viktiga. Jag är vald för att representera väljarna i Europaparlamentet men jag har också andra politiska uppdrag. I det här gick det inte att göra båda delarna, då måste man välja ett av dem.”

Jag tog beslutet för ett år sedan

Den andra folkvalda parlamentarikern som valt att inte åka tillbaka till parlamentet för att rösta i frågan är socialdemokraten Anna Hedh. 

”Alla frågor är viktiga och det är kul när frågor får en skjuts, den här frågan är en sådan fråga. Men vi har frågor varje dag som är viktiga och som inte får uppmärksamhet”, säger hon.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!” 

Anna Hedh ställer sig mot förslaget och hoppas att den inte kommer gå igenom. Men trots att Anna Hedh alltså tycker att frågan är viktig och motsätter sig förslaget, så väljer hon att stanna i Almedalen.

”Jag tog beslutet för ett år sedan att jag skulle vara här. Vi har delat upp oss i vår grupp och jag är här i Almedalen den här gången. Vi är i stort sett på alla omröstningar. Men vi har också ett uppdrag att synas utåt, vårt enda uppdrag är ju inte att rösta”, säger hon.

Fast ditt uppdrag gentemot dina väljare måste ju vara att rösta i frågorna i parlamentet?

”Det är klart att det är olika uppdrag jag har gentemot mina väljare. Den här gången blev det såhär, att frågan blev uppmärksammad men det dyker upp saker under Strasbourgveckorna som vi måste prioritera och nu blev det såhär, så är det.”

Totalt sitter 20 svenska politiker i EU-parlamentet, där minst två alltså inte kommer att dyka upp i Strasbourg. Från samtliga 28 medlemsstater finns 751 parlamentariker representerade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer