Annons

Då röstar EU om vad Netflix får visa

EU-parlamentet röstar om innehållet på videoplattformar.
EU-parlamentet röstar om innehållet på videoplattformar.
I morgon röstar EU-parlamentet om det kontroversiella förslaget om att tvinga Netflix, Amazon Prime och HBO att ha minst 30 procent europeiskt innehåll.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förslaget innebär att nästan en tredjedel av serierna, dokumentärerna och filmerna som visas på plattformarna måste produceras i Europa. 

Även Facebook och andra sociala medieplattformar som satsar på egen produktion av innehåll kommer omfattas av förslaget. Bakgrunden till förslaget är att EU vill värna medlemsländernas egna produktioner.

Di Digital har pratat med flera svenska parlamentariker på plats i Strasbourg för att rösta i morgon.

”Det här är en fortsättning på dumregleringen av den digitala ekonomin. Den här typen av pekpinnar främjar inte kulturen. Man reglerar inte fram bra innehåll, det skapas genom konkurrens”, säger moderaternas Christofer Fjelner som kommer att rösta emot förslaget.

Den moderate parlamentsledamoten tror däremot att hans partigrupp i parlamentet, EPP (där även Kristdemokraterna ingår), kommer att rösta för förslaget som han menar kommer leda till högre priser för konsumenterna. 

Vi kommer få väldigt mycket mer polsk drama och tjeckisk dockteater

Dessutom tror han att risken är att innehållet kommer att försämras om lagen röstas igenom under tisdagseftermiddagen.

”Även om det är 30 procent europeisk produktion så betyder inte det att jag som konsument vill titta på det. Man kommer inte kunna tvinga tittarna att titta på något de inte vill. Vi kommer få väldigt mycket mer polsk drama och tjeckisk dockteater för att aktörerna tvingas köpa saker för att fylla kvoten”, säger han.

Läs mer: EU:s krav på Netflix och Amazon: minst 30 procent lokalproducerat innehåll 

Även centerpariets EU-parlamentariker Fredrick Federley kommer att rösta emot förslaget. Han tror att det finns en risk att alla länder inte kan eller vill rätta sig efter de nya bestämmelserna.

”Som lagförslaget ser ut nu så är det öppet för missbruk, där EU:s medlemsländer själva kan välja vad de vill censurera och klassa som omoraliskt. I slutändan kommer det drabba konsumenterna inom EU, eftersom bara de mest lönsamma staterna kommer att ha tjänster som Netflix och tillgång till de europeiska verk som vi ändå vill främja”, säger han.

Socialdemokraternas Marita Ulvskog har ännu inte bestämt sig för hur hon kommer rösta i morgon. Partiet ska hålla ett möte under måndagskvällen för att komma fram till en linje i frågan. Men partiet har tidigare varit kritiska till förslaget.

”Vi var kritiska redan till EU-kommissionens ursprungliga förslag på 20 procents europeiskt innehåll. Som vi ser det är det bättre att uppmuntra kultur genom främjande insatser än att försöka tvinga fram det genom absoluta procentsatser”, säger hon.

Enligt EU:s utredare uppgår redan nu flera aktörers innehåll till nästan 30 procent. Förutom streamingbolagen omfattar även reglerna programföretag och on-demand-tjänster. 

I somras kom Europaparlamentet, kommissionen och rådet överens om lagförslaget, om det röstas igenom i morgon ska medlemsländerna införliva de nya reglerna inom 21 månader.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer