Hoppa till innehållet

Nu sker Spotifys rekordnotering

Spotify har värderats till omkring 200 miljarder kronor de senaste veckorna, uppger flera källor för Di Digital. Listningen kan lyfta den siffran till nya höjder.

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto: Bloomberg

(Di Digital/New York) De senaste två veckorna har Spotifys värdering legat runt 200 miljarder kronor, uppger tre källor med insyn i den privata aktiehandeln för Di Digital. Det är bolagets högsta nivå hittills och tre gånger högre än 2015.

När aktiehandeln direktnoteras på New York-börsen, utan teckningskurs och stödköpare uppfiskade av olika investmentbanker, kan börsvärdet stiga ännu mer. Spekulanter hos nätmäklaren IG trodde på måndagen på ett börsvärde på drygt 240 miljarder efter första handelsdagen.

”De största riskerna med en direktlistning är att inga större investerare kommer ge stadga åt aktiekursen inledningsvis, vilket kan leda till höga svängningar i aktiekursen”, säger Erik Hansén, marknadsstrateg på IG.

Det är ett tystlåtet Spotify som på noteras i New York.

Musikjättens vd Daniel Ek ger inga intervjuer och Wall Streets analytikerkår fick bara en kort frågestund två veckor inför noteringen. Enligt Di Digitals uppgifter lämnade till och med flera personer ur bolagets ledning New York bara dagar inför den historiska listningen, den största av ett svenskt bolag sedan Telia år 2000.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Di avslöjade nyligen att Telia sålt sin post i Spotify för 2,3 miljarder kronor. Avkastningen blev över 1 miljard kronor över knappt tre års tid. Transaktionen ska enligt uppgift till Di Digital ha värderat hela Spotify till strax över 200 miljarder kronor.

”Otroligt bolag, otroligt partnerskap och en otrolig investering”, sammanfattade Telias vd Johan Dennelind saken på Twitter.

Spotify verkar ha gjort ett gott intryck under sin kapitalmarknadsdag i mars. Sedan dess ska aktier för minst 4 miljarder kronor, det vill säga omkring 2 procent av Spotify, ha bytt händer enligt en källa.

Noteringen av Dropbox, vars aktier steg nära 40 procent under första handelsdagen, ger också marknaden optimism inför Spotiys listning.

Exakt var öppningskursen hamnar är svårt att säga. Bolagets direktnotering sker utan någon vägledande teckningskurs. Tre investmentbanker – Goldman Sachs, Morgan Stanley och Allen & Co – har till uppgift att matcha säljare med köpare den inledande timmarna.

Mycket talar för att handeln inleds någon eller några timmar efter tisdagens börsöppning i USA kl 15.30 svensk tid. Fördröjningar uppstod både när molnlagringsbolaget Dropbox noterades i mars och när kinesiska techjätten Alibaba listades på NYSE hösten 2014.

Tvärtemot vid en vanlig notering kan Spotifys anställda och ledning sälja aktier fritt efter noteringen. Däremot stämmer det inte att alla aktieägare saknar säljförbud.

Kinsesiska Tencent,  som banade väg för noteringen genom att investera i Spotify och upplåta sina röster till vd:n Daniel Ek, får inte sälja några aktier förrän i december 2020. Tencent är Spotifys tredje största ägare sett till kapital.

Förutom Telia har de svenska storägarna avstått att sälja några aktier i Spotify den senaste tiden. Northzone och Creandum – riskkapitalbolagen som investerade i Spotify redan 2008 – ska inte ha genomfört några försäljningar de senaste veckorna, enligt Di Digitals källor. De sålde dock poster för sammanlagt över 2 miljarder kronor 2016. Bland köparna då fanns pensionsjättarna AMF och Alecta.

Klart är att Spotify varit en lysande affär för den som investerade tidigt. Skandia, som sedan 2008 investerat cirka 22 Mkr i Spotify via Creandum, har hittills fått nära 50 gånger pengarna. Vid årsskiftet var Skandias andel värd 1,1 miljarder kronor, uppger försäkringsbolaget.

”Storleken på vår livportfölj gör att vi kan vara mycket långsiktiga i våra investeringar”, säger Jonas Nyquist, Skandias chef för private equity och infrastruktur.

De som investerade i Spotifys ursprungliga kapitalrunda – däribland Northzone, Creandum och Joy-grundaren Bengt Hagnö – har på den enskilda investeringen gjort mer än 120 gånger pengarna, enligt handlingar från Luxemburg där Spotifys moderbolag är registrerat.

Läs mer: Doldisen investerade i Spotify 2008: ”Kom in på ett bananskal” 

Läs mer om Spotifys notering:

Foto: Pressbild Spotify

Dokument: Succébolaget Spotify – från Rågsved till Wall Street

Digitalpodden Special, om Spotifys resa 2006–2018:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera