Hoppa till innehållet

Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Kinnevik har satsat en dryg miljard kronor på robotrådgivare. Men de är knappast ensamma om att tro på en ljus marknad för algoritmbaserat sparande. Di Digital har listat några av de mest spännande svenska och utländska aktörerna på marknaden.

 

Jon Stein, vd för det amerikanska Kinnevik-backade Betterment, Mai Thai, medgrundare av svenska Sigma Stocks och Emilie Andersson, medgrundare av svenska Lysa. Foto: Kollage
Jon Stein, vd för det amerikanska Kinnevik-backade Betterment, Mai Thai, medgrundare av svenska Sigma Stocks och Emilie Andersson, medgrundare av svenska Lysa. Foto: Kollage

Några som har fått upp ögonen för fenomenet med robotrådgivare är svenska Kinnevik.

I juli gjorde de en investering på motsvarande drygt 500 miljoner kronor i Betterment, som med 80 miljarder kronor i förvaltat kapital är USA:s största fristående robotrådgivare. Även 2016 gjorde familjen Stenbecks investementbolag en investering på omkring 500 miljoner kronor i Betterment.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna
Foto:
I takt med att allt färre besöker bankkontor har marknaden öppnats för en ny typ av personlig bankman: Robotrådgivaren.

Men Betterment är inte ensamma på marknaden. Det finns en finns en rad nystartade bolag som försöker slå sig in på marknaden, även i Sverige. Di Digital har listat några av aktörerna.

De svenska robotrådgivarna:

 Lysa (NTL)
Foto:

I maj i år berättade medgrundaren Emilie Andersson att Lysa, som grundades 2015, förmedlade 100 miljoner kronor. Lysa är en robotrådgivare som vänder sig till både små och större sparare. Poängen är att spararen anger en lämplig risknivå varpå Lysa fördelar andelen aktier och räntebärande tillgångar i portföljen.

Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: Drygt 70 000 kronor

Förlusten blev drygt 4,5 miljoner kronor.

Affärsmodell: 

Tar ut en avgift på mellan 0,15 och 0,24 procent av det sparade kapitalet, sedan tillkommer kostnaden för underliggande produkter som i snitt ligger på 0,15 procent.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare

Opti (NTL)
Foto:

Stockholmsbolaget Opti grundades 2014 och blev två år senare den första svenska robotrådgivaren att godkännas av Finansinspektionen. I Optis mobilapp kan kunderna utvärdera sina fonder efter pris och prestation och se vilka som erbjuder lägst risk. 

Medgrundare och styrelseledamot är Ann Grevelius. Hon är även partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och har tidigare varit bland annat investerings- och strategichef på SEB.

Opti finansierades från start av de fem grundarna och en konvertibel från Almi Invest.

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: 8 kronor

Förlusten blev omkring 600 000 kronor.

Affärsmodell: 

Kunderna jämför sina fonder med de som är bäst i klassen och kan mot en avgift få hjälp att byta. 

Läs mer: Fyra nya robotfirmor startar i Sverige

Sigmastocks (NTL)

Foto: Christian Granqvist

Grundades 2014 av Nanna Stranne och Mai Thai som lärde känna varandra under studietiden på Chalmers tekniska högskola, och Carl Lindberg som är professor i finansiell matematik vid samma högskola.

Kunden väljer vilken sorts marknad och vilken typ av bolag de vill spara i varpå Sigmastocks algoritm hjälper till med att ta fram en optimerad aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande. Dessutom erbjuds en gratis indexportfölj.

Tidigare i år tog bolaget in 8 miljoner kronor från Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

I februari i år berättade bolaget för Di Digital att de hade 2 000 kunder och att 20 000 kunder krävdes för breakeven.

Finansiellt resultat 2016:

Omsättning: 271 000 kronor 

Förlust på knappt 3,6 miljoner kronor.

Affärsmodell: 

Tar ut en prenumerationsavgift av användarna på mellan 19 och 49 kronor i månaden.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea

Prime Pilot (NTL)
Foto:

Prime Pilot grundades 2015 lanserade sin produkt i juni i år till det tusental användare som hade föranmält sitt intresse.

Målgruppen är privatpersoner och företag med eget sparande. Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Efter en tid uppdateras portföljen baserat på hur fonden har presterat.

I samband med lanseringen fyllde man även på kassan med 5 miljoner kronor från bland annat Per Westerberg, före detta talman i riksdagen och Aktiespararnas ordförande. Dessförinnan hade bland annat Vinnova investerat drygt 2 miljoner kronor.

Finansiellt resultat 2016:

Rörelseintäkter: 1,9 miljoner kronor

Resultat: 60 000 kronor

Affärsmodell:

Tar en avgift på 0,2 - 0,49 procent per år för bland annat råd och rekommendationer. 

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare

Övriga

Bolaget Lifeplan (NTL) som hör till Benify-koncernen arbetar med robotrådgivning inom tjänstepensioner. 

Stellum Kapitalförvaltning har lanserat robotrådgivaren Tieless (NTL).

Kollektiva (NTL) har lanserat en crowdsourcad tjänst för rådgivning kring PPM-sparande.

Flera etablerade aktörer på finansmarknaden som till exempel Avanza och Söderberg & Partners har olika typer av automatiserade beslutsstöd för sina kunder.  

Utländska aktörer:

Betterment

Grundades 2010 och är USA:s största fristående robotrådgivare med ett förvaltat kapital på närmare 80 miljarder kronor. 

I juli i år investerade svenska Kinnevik motsvarande drygt 530 miljoner kronor i Betterment. Redan våren 2016 investerade familjen Stenbecks investmentbolag drygt 500 miljoner kronor i robotrådgivaren som nu värderas till omkring 6,5 miljarder kronor.

Läs mer: Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Den senaste tiden har bolaget ändrat sin marknadsföringsstrategi för att locka mer förmögna kunder. Det verkar ha gett resultat. Sedan mars 2016 har det förvaltade kapitalet vuxit med över 135 procent, enligt Kinnevik. 

Förutom en digital investeringstjänst har Betterments kunder tillgång till finansiella rådgivare på telefon och skatteverktyg.

Wealthfront

Den amerikanska robotrådgivaren Wealthfront grundades 2008 och förvaltade i början av året drygt 40 miljarder kronor.

Investeringsteamet leds av Princeton-ekonomen Burton Malikel som har författat den klassiska investeringsboken ‘A Random Walk Down Wall Street’.

Liksom boken är Wealthfronts tes att det inte går att nå långsiktig överavkastning på aktiemarknaden genom att pricka in de bästa aktierna. Den bästa strategin blir därför att minimera kostnaderna genom passivt förvaltade produkter så som indexfonder. Det antagandet tillsammans med modern portföljteori underligger Wealthfronts automatgenererade portföljer.

I ägarledet finns bland annat riskkapitalnestorerna Marc Andreessen och Ben Horowitz.

Nutmeg 

Nutmeg som grundades 2011 är den största robotrådgivaren i Storbritannien och har dragits med växande förluster de senaste tre åren.

I november förra året tog bolaget in omkring 300 miljoner kronor från Hong Kong-baserade Convoy och 2014 tog de in omkring 300 miljoner kronor från bland annat Balderton Capital.

Bolaget använder börshandlade fonder för att bygga portföljer som baseras på investerarens riskaptit.

I början av året aviserade Nutmeg ett antal förändringar för att locka fler kunder. Bland annat sänktes avgifterna från 0,5 procent till 0,35 för större portföljer och dessutom lanserades ett antal lågkostnadsprodukter.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera