Annons

Nu stänger profilen sin första fond – har fått in 1,3 miljarder

Riskkapitalbolaget Oxx grundare Richard Anton och Mikael Johnsson.
Riskkapitalbolaget Oxx grundare Richard Anton och Mikael Johnsson. Foto: Pressbild
Nu stänger riskkapitalbolaget Oxx, med profilen Mikael Johnsson i spetsen, sin första teknikfond. Totalt har de fått in omkring 1,3 miljarder kronor som ska investeras i europeiska mjukvaruföretag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Oxx har nu stängt sin första fond på 133 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,3 miljarder kronor. Fonden investerar främst i mjukvarubolag som riktar in sig på företagsförsäljning, så kallad B2B.

Oxx grundades för drygt tre år sedan och är baserat i både Stockholm och London. Investor-veteranen Mikael Johnsson, som startade riskkapitalbolaget tillsammans med Richard Anton, leder verksamheten i Sverige. 

Läs mer: Investor-profil drar igång techfond 

Riskkapitalbolaget har hittills investerat i fem företag, däribland svenska Apica och Funnel. Till exempel hjälper Funnels plattform andra företag att utvärdera och förbättra effekten av sin marknadsföring på nätet utan hjälp från analytiker och utvecklare. 

När Di Digital senast skrev om Oxx i maj 2018 hade företaget säkrat 870 miljoner kronor till fonden, men nu har den summan alltså stigit. 

Läs mer: Riskkapitalbolaget Oxxs nya techbudget: 870 miljoner kronor

Fonden backas av institutioner som British Patient Capital, en del av statliga British Business Bank, men också av privata investerare. 

Mikael Johnsson har tidigare uppgett att Oxx i regel kommer att investera mellan 40 och 160 miljoner kronor i sina porföljbolag vid varje kapitalrunda.

”När mjukvaruprodukter tar över världen kan det finnas tusen vinnare. Dessa framtida vinnare kan identifieras nu. De har lyckats bli marknadsledande inom en nisch eller inom ett geografiskt område och är nu redo att bevisa sig själva i högre skala”, säger han i en kommentar.

Läs mer: Svenska Funnel i jätterunda – värderas till en miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer